2024 polen sezonu sanıldığı kadar yoğun mu?

vıcık

New member
Berlinliler 2024 ilkbahar ve yaz aylarında polenlerden çokça bahsediyor. Bar ve kafelerde, parklarda ve Reddit platformunda şikayetlerini duyabiliyorsunuz. Geçen Pazartesi Berlin'deki bir grupta bir kullanıcı, on yıldır Berlin'de yaşadığını ve hayatı boyunca alerjiden muzdarip olduğunu yazdı, ancak bu yıl polen açısından hayatının en kötü yılı. “Bu sene üç kat daha fazla kapalı mekanda saklanmak zorunda kaldım ve hala burnum tıkalı ve gözlerim kırmızı” diye devam ediyor.

Gönderinin altında yüzden fazla olumlu yanıt var ve şu ana kadar 90'a yakın olumlu ok aldı. User Organized-Anarchy00 şöyle yazıyor: “Bu yıl gerçekten kötüydü. Son yıllarda alerjim tolere edilebilir düzeydeydi ama şimdi zar zor nefes alabildiğim için iki kez hastalanmak zorunda kaldım.”

2024 gerçekten Berlin'de polenlerin bu kadar yoğun olduğu bir yıl mı? Alman Polen Bilgi Hizmeti Vakfı'nın nitelikli peyzaj ekolojisti Matthias Werchan şunları söylüyor: Evet ve hayır. Berlin'de genellikle haziran ayında gerçekleşen ana çim poleni sezonu bu yılın başlarında başladı ancak olağanüstü derecede güçlü değildi. Werchan, Berliner Zeitung'a verdiği röportajda “Yoğun stresli günler oldu ama hiçbir kayıt yok” diyor.


Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.


Berlin 2024'teki huş ağacı poleni kısa ama son derece güçlüydü


Huş ağacı poleni ise bu baharda Berlin'de rekor yoğunluktaydı. Alman Polen Bilgi Servisi 2012'den bu yana Berlin'deki polen sayısını ölçüyor. Werchan, “Bu yıl huş ağacı birkaç günde yeni zirvelere ulaştı” diyor. Ve: “Sezon yoğun ama kısaydı.” Bunun nedeni, Mart sonu ve Nisan başında sıcaklıkların daha uzun süre nispeten yüksek olması ve havanın polenler için uygun olmasıydı. Nisan ortası ve sonlarında yaşanan ani soğuklar, huş ağaçlarındaki polen sayımını erken sonlandırdı.

Werchan'a göre Berlin'de en yaygın olanı huş ağacı poleni. Bunu çam poleni takip ediyor. Ancak alerjiye karşı güvenlidirler. Bu yüzden çok fazla karışıklık yaratıyorlar. Werchan, “Büyüklükleri ve iyi yüzme yetenekleri nedeniyle, bölgedeki su yüzeyleri, arabalar ve bisiklet selelerindeki sarı polen tabakasının başlıca sorumlusu bunlar” diyor.

Alman Polen Bilgi Servisi Vakfı, Berlin'deki polen sayısını, Mitte'deki Charité yüksek binasının çatısındaki polen yakalayıcı adı verilen bir cihazla ölçüyor. Vakıf, Federal Almanya Cumhuriyeti'ndeki güncel polen sayımlarının toplanmasından ve polen sayısı tahminlerinin ülke çapında yayılmasından sorumludur. Web sitesinde bir polen monitörü kullanarak Berlin için ölçümlerini sağlıyor.