5000 metrede kabinin bir kısmı yıkıldı: 171 Boeing uçağına uçuş yasağı

vıcık

New member
ABD'deki bir uçuşta kabinin cam dahil bir kısmının yıkılmasının ardından Amerikan havacılık otoritesi FAA, 170'den fazla Boeing 737-9 Max uçağı için geçici uçuş yasağı talimatı verdi.

Otoritenin Cumartesi günü açıkladığı gibi, bu modeldeki bazı uçakların acil incelemelerinin gerekli olduğu ve bunun da uçak başına dört ila sekiz saat kadar süreceği belirtildi. Ancak o zaman etkilenen uçak tekrar faaliyete geçebildi. Bu, ABD havayolları tarafından işletilen veya Amerika topraklarında seyahat eden uçaklar için geçerlidir (dünya çapında 171 uçak).

Alaska Havayolları: Boeing'in cam kısmı koptu ve uçup gitti


Pencereyle ilgili olay, Cuma günü ABD'li Alaska Havayolları'na ait bir havayolunun, Oregon eyaletindeki Portland'dan Kaliforniya eyaletindeki Los Angeles'ın doğusunda yer alan Ontario Havalimanı'na giden uçağında meydana geldi. Basında çıkan haberlere göre, yaklaşık 5.000 metre yükseklikte kalkıştan kısa bir süre sonra camın bir kısmı koptu ve uçup gitti. Yolcular The Oregonian gazetesine, büyük bir patlamanın meydana geldiğini ve ardından delikten içeri hava girdiğini söyledi. Pencerenin hemen yanındaki koltuk boştu ancak orta koltukta oturan bir genç, ani basınç düşüşü nedeniyle yaralandı. Bu nedenle ciddi yaralanma bildirilmedi.

Yolcular tarafından internet üzerinden paylaşılan fotoğraflarda, uçağın duvarındaki etkilenen koltuk sırasının yan tarafında büyük bir delik görülüyor. Büyük delik BBC'nin yayınladığı yolcu Haberlarında da görülebiliyordu. Videoda bir kadın, “Bu acil çıkış bile değildi” dedi. “Uçağın sadece bir parçasıydı.”


Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Bu, vücudunun bir kısmını kaybettikten sonra Cuma günü Portland, Oregon'a acil iniş yapan Alaska Havayolları uçağının içindeki sahneydi. Düzenleyiciler, ABD havayollarına, denetlenene kadar bazı Boeing 737 Max 9 uçaklarını kullanmayı bırakmalarını emretti. https://t.co/pWcGzL0uMF pic.twitter.com/vdDgAyA2EF

— New York Times (@nytimes) 6 Ocak 2024
Şirket patronu: “Yaşadıklarınıza çok üzüldüm”


Havayolundan yapılan açıklamada, uçağın kalkıştan kısa bir süre sonra 171 yolcu ve 6 mürettebatla birlikte Portland havaalanına geri döndüğü ve oraya güvenli bir şekilde indiği belirtildi. Şirket patronu Ben Minicucci şunları söyledi: “O uçakta bulunanlara başsağlığı diliyorum; yaşadıklarınız için çok üzgünüm.”

Olaydan kısa bir süre sonra havayolu, başlangıçta tüm Boeing 737-9 Max uçaklarını yere indireceğini ve 65 uçağı kapsamlı bakım ve güvenlik kontrollerine tabi tutacağını duyurdu. Her uçak, ancak inceleme tamamlandıktan sonra tekrar hizmete alınacak. Cumartesi günü havayolu, etkilenen uçakların dörtte birine herhangi bir anormallik yaşanmadan bakım yapıldığını duyurdu. FAA'nın talimatına göre, diğer havayollarına ait uçakların tekrar havaya çıkmalarına izin verilmeden önce daha yakından kontrol edilmesi gerekiyor.

Diğer iki acil durumun anıları


Olayın havayollarını ve üretici Boeing'i alarma geçirmesi bekleniyor. NTSB kaza soruşturma dairesi olayı araştırıyor. Cuma günkü olumlu sonuçların aksine, 2018 ve 2019'daki iki acil durum felaketle sonuçlandı ve 737 Max serisinin durmasına yol açtı. İki kazada toplam 346 kişi hayatını kaybetti. Ana nedenin, makinelerin yere çarpmasına neden olan hatalı bir kontrol programı olduğuna inanılıyor.

Boeing daha sonra türü revize etti ve yavaş yavaş yeniden sertifikalar aldı. Ancak orta menzilli jet, üretim kusurlarıyla manşetlerde yer almaya devam etti ve üreticinin bilançoları üzerinde baskı yarattı.

Alaska Havayolları da son yıllarda 737-9 Max'in geliştirilmiş versiyonuyla filosunu genişletti. Toplamda, havayolunun çoğu Boeing'den olmak üzere yaklaşık 300 uçağı var.