AB büyükelçisi özel konutunda saldırıya uğradı

vıcık

New member
Ev
Haberler
Sudan: AB büyükelçisi özel konutunda saldırıya uğradı

Eylem, Diplomatik İlişkilere İlişkin Viyana Sözleşmesi’nin ciddi bir ihlalini oluşturmaktadır.


04/17/2023 | 04/17/2023 – 21:03 tarihinde güncellendi


Ülkesi kaosa sürükleniyor: Sudan hükümdarı General Abdel Fattah al-Burhan.Mervan Ali/AP


AB dış politika sorumlusu Josep Borrell’e göre, AB’nin Sudan büyükelçisi kendi konutunda saldırıya uğradı. İspanyol, Pazartesi akşamı Twitter’da, eylemin Diplomatik İlişkilere İlişkin Viyana Sözleşmesi’nin ciddi bir ihlalini temsil ettiğini yazdı. Diplomatik binaların ve personelin güvenliği öncelikle Sudan makamlarının sorumluluğundadır ve uluslararası hukuka göre bir zorunluluktur.

Borrell, saldırının türü veya faili veya failleri hakkında herhangi bir bilgi vermedi. Ayrıca büyükelçinin yaralanıp yaralanmadığı ya da korkuyla kaçıp kurtulmadığı da belirsiz kaldı. Borrell, saldırının yalnızca birkaç saat önce gerçekleştiğini yazdı. AB, kuzeydoğu Afrika ülkesinde İrlandalı diplomat Aidan O’Hara tarafından temsil edilecek. Diplomatik çevreler o akşam Brüksel’de O’Hara’nın durumunun iyi olduğunu ve yaralanmadığını söylediler.

Birkaç saat önce, AB Büyükelçisi #Sudan kendi ikametgahında saldırıya uğradı.

Bu, Viyana Sözleşmesi’nin ağır bir ihlalidir. Diplomatik tesislerin ve personelin güvenliği, Sudan makamlarının birincil sorumluluğu ve uluslararası hukuk uyarınca bir yükümlülüktür.

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) 17 Nisan 2023
Kısa bir süre önce Borrell, AB’nin Sudan’daki yoğun çatışmalar karşısında ülke içindeki güç mücadelesinde çatışan tarafları etkilemeye çalıştığını açıklamıştı. Yetkili, her iki tarafı da insani bir ateşkesi düşünmeye ikna etmek için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Sivillerin acilen ateşkese ihtiyacı var.

Sudan’da şiddet: Yenilenen çatışmalarda en az 185 kişi öldü


Birleşmiş Milletler’in Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, Sudan’daki son çatışmalarda en az 185 kişi öldü ve 1.800 kişi yaralandı. Hükümdar Abdel Fattah al-Burhan komutasındaki ordu ile yardımcısı Muhammed Hamdan Daglo’nun rakip Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında uzun süredir devam eden güç mücadelesi hafta sonu tırmandı. O zamandan beri, yaklaşık 46 milyon nüfusa sahip kuzeydoğu Afrika’daki ülkede şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Cumartesi gününden beri devam eden çatışmaların tetikleyicisi, RSF’nin orduya planlanan entegrasyonu oldu. Bu, kuzeydoğu Afrika ülkesinde iktidarı sivil bir hükümete geri verme planında önemli bir adım olarak görülüyor. Sudan’ın askeri lideri Abdel Fattah al-Burhan ile yardımcısı RSF lideri Mohamed Hamdan Daglo arasındaki gerilim son zamanlarda tırmanmıştı.

Sudan: BM acil durum yardımı programları durdurmak zorunda


Şiddetin başlangıcından bu yana ordu ve milisler birbirlerini çatışmaya başlamakla suçladılar. Şiddet şimdi başkent Hartum’dan ülkenin diğer bölgelerine sıçradı.

BM Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, “Yenilenen çatışmalar yalnızca zaten kırılgan olan durumu daha da kötüleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda BM kurumlarını ve insani yardım ortaklarımızı Sudan’daki 250’den fazla programımızın birçoğunu geçici olarak durdurmaya zorluyor” dedi. BM Güvenlik Konseyi’nin üç Afrikalı üyesi Gana, Gabon ve Mozambik, BM’nin en yüksek organının toplantısının ardından yaptıkları ortak açıklamada “acil ateşkes” çağrısında bulundu.

Sudan’ın fiili hükümdarı El-Burhan, Ekim 2021’deki askeri darbeden bu yana iktidarda. 2019’da uzun süredir lider olan Ömer El Beşir’in devrilmesinin ardından demokratik seçimlere geçişe öncülük etmekle görevli hükümeti görevden aldı. Ordu karşıtı RSF milisleri, Sudan’ın güneyindeki Darfur bölgesinde sivillere karşı zulüm işleyen Janjaweed milislerinden ortaya çıktı.

bilgi kutusu resmi