AB ve Tunus anlaşmaya varıyor – anlaşmanın maliyeti nedir?

vıcık

New member
Ev
Haberler
Göç: AB ve Tunus anlaşmaya varıyor – anlaşmanın maliyeti nedir?

Akdeniz üzerinden Tunus’tan giderek daha fazla göçmen geliyor. Bunu daha fazla önlemek için ekonomik olarak zor durumda olan ülkeye muazzam bir mali yardım yapılmasıdır.


Mark Rutte, Ursula von der Leyen (soldan 2.) ve Giorgia Meloni (sağda), Tunus Devlet Başkanı Kais Saied ile birlikteFreek Van Den Bergh/dpa


Artan göçmen sayısı ve Akdeniz’de hayatlarını tehdit eden yolculukları göz önüne alındığında, AB ve Tunus daha da yakın işbirliği yapmaya karar verdiler. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Hollanda ve İtalya hükümet başkanları ve Tunus Devlet Başkanı Kais Saied Pazar günü Tunus’ta buna karşılık gelen bir niyet beyannamesi imzaladıklarını duyurdular.

Buna karşılık, Kuzey Afrika’da ekonomik olarak kötü durumda olan ülke, 900 milyon avroya kadar mali yardım alacak. Anlaşma, diğer hususların yanı sıra, kaçakçılarla mücadelede işbirliğini geliştirmeyi amaçlıyor.

Tunus, Avrupa’ya giden göçmenler için en önemli geçiş ülkelerinden biridir. Özellikle İtalya’da binlerce göçmenin gelişi bir süredir tartışılıyor. Bu yıl Akdeniz yolu üzerinden göç rakamları çok büyük artış gösterdi. Yalnızca Cuma günü, Roma İçişleri Bakanlığı yılın başından bu yana İtalya kıyılarına gelen 75.000’den fazla tekne göçmeni saydı – geçen yılın aynı döneminde yaklaşık 31.900 kişi vardı.


İlan | daha fazlasını okumak için kaydırın

Von der Leyen’e Giorgia Meloni ve Mark Rutte eşlik edecek


Komisyon başkanı, Tunus devlet başkanı Kais Saied ile Tunus’taki cumhurbaşkanlığı sarayında yaptığı görüşmenin ardından konuştu. Ziyaretinde kendisine özellikle çok sayıda göçmenin geldiği İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte eşlik etti. Üç Avrupalı politikacı, Saied ile bir aydan biraz daha uzun bir süre önce bir araya geldi.

Von der Leyen, “Etkili işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.” dedi. Anlaşma, yalnızca kaçakçılara ve insan kaçakçılarına karşı daha iyi önlemler alınmasını değil, aynı zamanda, örneğin, başı belaya girmiş olabilecek mültecilerin aranması ve kurtarılmasını da iyileştirmeyi amaçlıyor.

Şu anda imzalanan anlaşma, Tunus’a düzensiz göçle mücadele etmesi için 105 milyon avroluk AB fonu sağlıyor. Ayrıca, büyük bir ulusal borcu olan Kuzey Afrika ülkesi için 150 milyon avroluk hane halkı yardımı planlanıyor. Üç Avrupalı siyasetçi, bir aydan biraz daha uzun bir süre önce yaptıkları ziyarette, birkaç yıl boyunca, örneğin kredi şeklinde, 900 milyon avro daha uzun vadeli destek sözü verdiler.

Von der Leyen, duyurulduğu gibi, bu uzun vadeli mali yardımların “gerekli koşullar yerine getirilir getirilmez” akması gerektiğini söyledi. Her şeyden önce, buna Tunus hükümeti ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında yeni krediler konusunda bir anlaşma da dahildir – ancak bu konudaki müzakereler aylardır çıkmaza girmiştir.

Borçlu Tunus şu anda yurtdışından kredi almıyor


Ağır borçlu Tunus şu anda yurtdışından herhangi bir ek kredi almıyor. Ülkede devlet tarafından satın alınan ve ithal edilen un, şeker ve pirinç gibi temel gıda maddelerinin arzında tekrar eden darboğazlar yaşanıyor.

Devlet başkanı Saied de yılın başından beri giderek artan bir şekilde yabancı düşmanı tonlar benimsiyor. Şubat ayında, Sahra altı Afrika’dan gelen “kalabalık” insanların yasadışı göçüne karşı harekete geçilmesi çağrısında bulunan bir konuşma yaptı. Uluslararası öfke uyandıran konuşma, Güney Afrika ülkelerinden gelen göçmenlere karşı bir şiddet dalgasını ateşledi. Buna ek olarak, Tunus güvenlik güçlerinin mültecileri yaşanmaz alanlara itmeye devam ettiği söyleniyor.

Sınır muhafızları çölde mahsur kalan 80 göçmeni kurtardı


AFP haber ajansından gazetecilere göre, hafta sonu Libya sınır muhafızları Tunus ile çöl sınır bölgesinde mahsur kalan en az 80 göçmeni kurtardı. Tunuslu yetkililere göre, Sahra’nın güneyindeki ülkelerden gelen erkekler, kadınlar ve çocuklar çöl bölgesine terk edilmiş, susuz ve yiyeceksiz bırakılmışlardı.

AFP muhabirleri, Libya topraklarındaki Al Assah sınır kasabası yakınlarındaki ıssız bir bölgede dolaşan mültecileri gördü. Sıcaklık 40 dereceyi geçtiğinde gözle görülür şekilde bitkin düşmüşler, kumların üzerinde susuz kalmış ve seyrek çalıların altına sığınmışlar. Libya sınır muhafızları onlara su verdi ve daha fazla bakım görmeleri için bir sığınağa götürdü.

bilgi kutusu resmi