Afrika Birliği G20’de söz sahibi olacak

vıcık

New member
Ev
Haberler
Olaf Scholz Afrika gezisinde: Afrika Birliği G20’de söz sahibi olmalı

Şansölye Olaf Scholz, Afrika gezisine Cuma günü Kenya’da devam ediyor. Bu, Şansölye’nin bir buçuk yıl önce göreve gelmesinden bu yana Afrika’ya yaptığı ikinci büyük gezi.


Şansölye Olaf Scholz (SPD), Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed tarafından resmi konutta karşılandı. Michael Kappeler/dpa


Olaf Scholz, Federal Şansölye olarak Afrika’ya yaptığı ikinci büyük gezinin başlangıcında, Afrika Birliği’nin (AU) önde gelen ekonomik güçlerden oluşan etkili G20 grubunun bir üyesi olması lehinde konuştu.

Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da AU Komisyonu başkanı ile Perşembe günü yaptığı görüşmenin ardından, “Afrika Birliği’nin karar alma süreçlerine katılabilmesi ve söz sahibi olabilmesi için G20’de yer almasını desteklemek istiyoruz.” dedi.

“Bu, kıtaya, birçok ülkesine ve artan nüfusuna saygı gösterilmesini gerektirir.” Scholz, Cuma günü Kenya’ya doğru yolculuğuna devam ediyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Cumhurbaşkanı William Ruto ve diğer üst düzey hükümet yetkilileriyle ikili görüşmelerde bulunacağı resmi bir ziyaret için Perşembe gecesi Kenya’ya geldi. pic.twitter.com/QSpVVOJWFF

— CGTN Afrika (@cgtnafrica) 5 Mayıs 2023
Üç günlük gezinin odak noktası, Afrika kıtasındaki çatışma çözümü ve barışı koruma. İklim değişikliği ile mücadele, yenilenebilir enerjilerin kullanımı ve Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırı savaşının sonuçları da önemli bir rol oynayacaktır.

Yaklaşık 120 milyon nüfusuyla Etiyopya, Nijerya’dan sonra Afrika’nın en kalabalık ikinci ülkesidir. Yakın zamana kadar, Tigray bölgesinde yüzbinlerce kişinin öldüğü bir iç savaş sürüyordu ve bu savaş, ateşkesle iki yıl süren kanın ardından ancak Kasım ayında sona erdi. Buna rağmen ülkede şiddet patlak vermeye devam ediyor.

Addis Ababa, 55 ülkenin güçlerini birleştirdiği AB’nin Afrika’daki karşılığı olan Afrika Birliği’nin merkezidir.

Keina’daki Naivasha Gölü’ndeki jeotermal santrale ziyaret planlandı


Scholz’a Alman şirketlerinin temsilcileri eşlik edecek. Özellikle Kenya, Alman ekonomisini ilgilendiriyor. Orada Şansölye, Naivasha Gölü’ndeki kıtadaki en büyük jeotermal santrali ziyaret edecek. Tahmine bağlı olarak, ülke elektriğinin yüzde 80 ila 92’sini yenilenebilir kaynaklardan üretiyor ve bu da onu dünya çapında ilk üçte biri yapıyor. Ancak, sayılar bağlam içinde görüntülenmelidir. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Örgütü’ne göre Kenya yaklaşık 12 gigawatt saat (GWh) elektrik üretirken, çok daha sanayileşmiş olan Almanya neredeyse 50 kat daha fazla elektrik üretiyor.

Ancak Kenya, sanayileşmesini 2030 yılına kadar büyük ölçüde ilerletmek istiyor ve buna bağlı olarak elektrik talebi de artacak. Bunun için ağların genişletilmesi gerekecekti. Başkan William Ruto, Kenya’daki altyapı gelişimini karlı hale getirmek için güvenilir yatırımları teşvik etmeye devam edecek gibi görünüyor.

Şansölyenin neredeyse her yurt dışı gezisinde olduğu gibi, Rusya’nın saldırganlık savaşı Afrika’da da rol oynayacak. Etiyopya veya Kenya gibi birçok Afrika ülkesi, Rusya ve Ukrayna’dan tahıl ithalatına bağımlı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna limanlarından tahıl sevkiyatına yönelik anlaşmanın yalnızca Mayıs ortasına kadar uzatılmasını erteliyor. Bu bir sorun haline gelebilir. Diğer Afrika ülkelerinin aksine Kenya, Rus saldırısını açıkça kınadı.

bilgi kutusu resmi