Almanya’da 100 şehirde paskalya yürüyüşleri planlanıyor

vıcık

New member
Ev
Haberler
Ukrayna’da ateşkes için: Almanya’nın 100 şehrinde Paskalya yürüyüşleri planlanıyor

Bu yılki barış gösterilerinde özel bir zorluk var: Rusya yanlısı sağcı gruplardan farklılaşma.


Bir adam, Berlin’deki Oranienplatz’da bir Paskalya yürüyüşü sırasında “Kollarınızı bırakın!” sloganıyla barış güvercini taşıyan bir pankart taşıyor. Christoph Soeder/dpa


Geleneksel Paskalya yürüyüşleri, önümüzdeki hafta sonu yaklaşık yüz Alman şehrinde yeniden yapılacak. Barış Kooperatifi Ağı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, bu yıl da eylemlere Ukrayna’daki savaşın damgasını vurduğunu söyledi. Ateşkes ve barış görüşmelerinin başlaması birçok yerde merkezi talepler. Bu yıl organizatörler için özel bir zorluk, sağcı Rus yanlısı gruplardan ayrılmadır.

Barış Kooperatifi Ağı sözcüsü Kristian Golla, “Savaşın her bir günü daha fazla ölü ve yaralı anlamına geliyor” dedi. Federal hükümet nihayet harekete geçmeli ve Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için ateşkes ve müzakereler sağlamak için elinden gelen her şeyi yapmalıdır.

Alman Sendikalar Konfederasyonu (DGB) ayrıca Çarşamba günü “barış, silah kontrolü ve silahsızlanma, insan haklarına saygı ve daha fazla sosyal adalet için güçlü bir sinyal” göndermek amacıyla Paskalya yürüyüşlerine katılmaya çağırdı.

İlk başta, organizatörler katılımcı sayısı hakkında bir tahminde bulunmak istemediler. AFP haber ajansının barış kooperatifi ağı sözcüsü Golla, “Dünyadaki durum nedeniyle daha fazla insanın gelmesi gerekiyor” dedi. Bununla birlikte Paskalya, korona kısıtlamalarının sona ermesinden sonra birçok kişinin seyahat etmiş olma ihtimalinin yüksek olduğu bir tatil dönemidir.

Son zamanlarda benzer gösterilerle ilgili bir sorun, sağcı katılımcıların ayrılmasıydı. Örneğin, solcu politikacı Sahra Wagenknecht ve kadın hakları aktivisti Alice Schwarzer tarafından çağrılan Berlin’deki kitlesel miting, aşırı sağcı gruplar tarafından da ilan edildi.

Frankfurt’taki Paskalya Yürüyüşü Ofisi sözcüsü Willi van Ooyen, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, barış hareketinin herhangi bir sağcı pozisyonu temsil etmediğini söyledi. “Açık çelişkiler var.” Ancak planlanan mitinglere katılmamak için bazı kişileri dışlamak da zor.

İlk eylemler Perşembe günü diğerlerinin yanı sıra Erfurt, Freiburg ve Königs Wusterhausen’de gerçekleştirilecek. Kutsal Cuma günü, Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya’daki Gronau’daki tek uranyum zenginleştirme tesisinde ve Schleswig-Holstein’daki Jagel’deki Bundeswehr hava üssünde gösteriler yapılacak.

Ancak çoğu yürüyüş ve mitingin – Stuttgart, Münih, Berlin ve Potsdam dahil – Cumartesi ve Paskalya Pazartesi günü yapılması planlanıyor. Brandenburg Sol Partisi, “Ukrayna ve Avrupa için Barış” sloganıyla Potsdam Paskalya Yürüyüşü’ne çağrıda bulunurken, Federal Sol Parti Genel Başkanı Martin Schirdewan’ın konuşma yapması bekleniyor. Örneğin Pazartesi günü aktivistler Frankfurt ve Hamburg’da sokaklara çıkmak istiyor.

Berlin’de barış gösterisi: Ukraynalılar bir karşı gösteri planlıyor


Cumartesi günü Berlin’de Paskalya yürüyüşüne paralel olarak “Savaşı değil barışı kazan” sloganıyla bir karşı gösteri yapılacak. Vitsche derneğinden Ukraynalılar tarafından düzenlenen mitingin sloganı “Özgürlük yoksa barış da yok”.


“Gerçekçi tartışma”: Albay a. D. Richter silah sevkiyatı hakkında sade bir dille
  • hisseler
Sözcü Krista-Marija Läbe, “Özgürlük ve barışın ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olduğuna inanıyoruz” dedi. Rusya, Ukrayna’da toprak işgal ettiği ve Ukrayna’nın devletini ve Ukraynalı kimliğini ortadan kaldırma hedefini sürdürdüğü sürece, Ukrayna’ya silah satışı “barış ve özgürlüğün tek garantisidir”.

Barış için yapılan Paskalya yürüyüşlerinin uzun bir geleneği vardır. 1960’larda başladıktan sonra, zaman zaman yüzbinlerce katılımcısı oldu. 2020’de pandemi nedeniyle Paskalya yürüyüşleri iptal edildi. Geçen yıl – Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından kısa bir süre sonra – organizatörler katılımcı sayısında “ılımlı” bir artış bildirdiler, ancak daha fazla ayrıntı vermediler.

bilgi kutusu resmi