Berlin Vakfı Yahudi sanat tüccarının beş tablosunu iade ediyor

vıcık

New member
Beş sanat eseri, Yahudi sanat tüccarı Franz Zatzenstein-Matthiesen'in mirasçılarına ait. Ancak Berlin'deki Prusya Kültürel Miras Vakfı'nın (SPK) açıkladığı gibi Berlin Resim Galerisi'nde bir eser daha kaldı.

Eserler, Nasyonal Sosyalist zulümle bağlantılı olarak el konulan kültürel varlıklar olarak değerlendiriliyor. Diğerlerinin yanı sıra Flaman ressam Anton van Dyck'in (1599-1641) bir eseri artık torunlarına iade edilecek. SPK Başkanı Hermann Parzinger, bunun karmaşık bir dava olacağını vurguladı.

Zatzenstein-Matthiesen İsviçre'deki galeriyi yönetmeye devam ediyor


Zatzenstein-Matthiesen'in Gestapo tarafından yapılan ev aramasının ardından 1933'te İsviçre'ye kaçtığı ve galerisini başlangıçta oradan yönetmeye devam ettiği bildirildi.

Ancak sanat tüccarının zaten mali kaygıları vardı, bu yüzden 1920'lerde galerisi için kredi aldı. Ancak 1932'ye gelindiğinde borcun tamamını ödeyemedi. Kalan borçlar iki yıl sonra galeri envanterinden on bir tablonun devredilmesiyle ödendi. Prusya devleti aracılığıyla Berlin'deki Devlet Müzelerine gittiler. “Bunlardan altısı resim galerisindeki araştırmalar sırasında tespit edildi, diğerleri ya savaş sırasında kayboldu ya da 1930'larda yeniden satıldı.”

Vakfa göre Zatzenstein-Matthiesen, zulüm olmasa bile borçlarını ödemek zorunda kalacaktı. Ancak Yahudi sanat taciri kaçmak zorunda kalmasaydı, geri ödeme muhtemelen farklı şekilde gerçekleştirilecekti.

SPK: Yüzlerce eser iade edildi


Bu arada torunlar şöyle açıklıyor: “SPK, Matthiesen Galerisi sahiplerinin mirasçılarıyla birlikte bu eserlere adil ve hakkaniyete uygun bir çözüm bulmak için büyük çaba harcadı.

Kendi açıklamalarına göre SPK, 25 yıl önce zulüm nedeniyle el konulan kültürel varlıklar için incelemelere başladı. Merkezi arşiv müzeler için çok önemli bir rol üstlendi. Açıklamada, “O tarihten bu yana 350'den fazla sanat eserini ve 2.000'den fazla kitabı hak sahiplerine iade ettik” denildi. (dpa ile.)