Biden, Ukrayna'nın Rus hedeflerine uzun menzilli füzelerle saldırmasına izin veriyor, ancak Trump sessiz kalıyor

vıcık

New member
New York Times'a göre Biden, Ukrayna'nın Rus hedeflerine uzun menzilli füzelerle saldırmasına izin verdi.

New York Times'ın haberine göre ABD Başkanı Joe Biden, Pazar günü Ukrayna'nın ABD tarafından sağlanan uzun menzilli füzeleri Rus hedeflerini vurmak için kullanmasına izin verme kararını aldı. New York Times'ta yer alan bir habere göre silahlar, Kursk bölgesinde konuşlanmış Rus ve Kuzey Kore birliklerine karşı kullanılacak. Biden'ın kararı ABD dış politikasında geniş kapsamlı bir değişiklik. Ordu Taktik Füze Sistemlerini (ATACMS) kullanma izninin, Rusya'nın Kursk'ta Ukrayna'ya karşı savaşta Kuzey Kore birliklerini konuşlandırma kararına ABD'nin bir tepkisi olduğu söyleniyor.

New York Times şöyle yazıyor: “Rusya'nın Mayıs ayında Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Kharkiv'e sınır ötesi bir saldırı başlatmasının ardından Biden, ABD silahlarının Rusya topraklarında kullanımına yönelik kısıtlamaları hafifletmeye başladı. Ukraynalıların Kharkiv'i savunmasına yardımcı olmak için Biden, yaklaşık 50 mil menzile sahip Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemini (HIMARS) tam sınırdaki Rus kuvvetlerine karşı kullanmalarına izin verdi. Ancak Biden, Ukraynalıların Kharkiv'i savunmak için yaklaşık 300 kilometrelik daha uzun menzilli ATACMS kullanmasına izin vermedi.”

New York Times, son kararın Ukrayna için savaşın gidişatını değiştireceğine inanmıyor. Ancak bu yeni ilerleme, Kuzey Kore'ye, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlık savaşına katılımının sonuçsuz olmayacağına ve Kursk bölgesine başka birlik gönderilmemesi gerektiğine dair bir sinyal olarak yorumlanabilir.

New York Times şöyle devam etti: “ABD'li yetkililer, Ukraynalıların büyük olasılıkla ATACMS füzelerini Kursk'taki Ukrayna güçlerini tehdit eden Rus ve Kuzey Kore birliklerine karşı kullanacağını, ancak Biden'ın onlara silahları başka yerlerde kullanma yetkisi de verebileceğini söyledi. Bazı ABD'li yetkililer, Ukrayna'nın Rusya-Ukrayna sınırında füze kullanmasının, Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin'i ABD ve koalisyon ortaklarına karşı şiddetli bir misilleme başlatmaya sevk edebileceği yönündeki endişelerini dile getirdi. .

New York Times'a göre Rus ordusu, Ukraynalıların Ağustos ayında ele geçirdiği Rus topraklarının tamamını geri almak amacıyla Kursk'ta kazılmış Ukrayna mevzilerine aralarında Kuzey Kore birliklerinin de bulunduğu tahminen 50.000 askerin katılacağı büyük bir saldırı planlıyor. . “ATACMS füzeleri, Ukraynalıların Rusya ve Kuzey Kore birliklerinin yoğunlaşmasını, önemli askeri teçhizatı, lojistik merkezlerini, mühimmat depolarını ve Rusya'nın derinliklerindeki ikmal hatlarını vurmasına olanak tanıyacak. Bu şekilde Ukraynalılar, Rusya-Kuzey Kore saldırısının etkinliğini köreltebilir. New York Times'a göre, Ukrayna'nın uzun menzilli ATACMS ile silahlandırılıp silahlandırılmayacağı sorusu, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana özellikle hassas bir konu oldu.

Gazete, Biden'ın danışmanlarının Ukrayna'nın Rusya'ya uzun menzilli füzelerle saldırmasına izin verilip verilmemesi konusunda kararsız kaldığını belirtiyor. New York Times'a göre Fransızlar ve İngilizler bu görüşten yanaydı ancak Biden'ın kararını beklemek istiyorlardı. Biden'ın danışmanlarından bazıları “Putin'in Rusya topraklarında uzun menzilli ATACMS konuşlandırılmasına, Rus ordusunu veya onun casus teşkilatlarını ABD ve onların Avrupalı devletlerine misilleme yapmaya yönlendirerek yanıt verebileceği konusunda uyarıda bulunan yakın tarihli bir ABD istihbarat değerlendirmesine dayanıyordu.” müttefikler, muhtemelen mümkün olan en büyük güçle. Değerlendirmede, Avrupa'daki tesislere yönelik artan kundakçılık ve sabotaj eylemlerinin yanı sıra ABD ve Avrupa askeri üslerine yönelik potansiyel ölümcül saldırılar da dahil olmak üzere Rusya'nın çeşitli olası tepkileri konusunda uyarıda bulunuldu.

Biden'ın son kararı, bir sonraki ABD başkanının Donald Trump olacağının netleştiği bir dönemde geldi. Trump, 20 Ocak 2025'te göreve başlamasından sonraki 24 saat içinde savaşı sona erdirme sözü verdi. Trump geçtiğimiz günlerde Putin'le telefonda görüşmüş ve onu o zamana kadar savaşı tırmandırmaya devam etmemesi konusunda uyarmıştı. Ancak Pazar günü Ukrayna ciddi Rus saldırılarına maruz kaldı. Doğu Avrupalı uzmanlar, savaşın olası son aşamasının yine kanlı ve acımasız olabileceğini, çünkü her iki tarafın da olası müzakereler sırasında askeri olarak iyi bir konumda olmak istediğini söylüyor.

Almanya'da aynı zamanda Toros uzun mesafe sistemini Ukrayna'nın kullanımına açıp açmayacağı da tartışılıyor. Hafta sonu FDP'nin Yeşiller ve CDU ile birlikte böyle bir önergeyi Federal Meclis'e getirmeyi düşüneceği söylendi. Medyada yer alan çeşitli haberlerde, Trump'ın göreve başlamasından önce bazı Avrupa devletlerinin ve Joe Biden'ın olası müzakerelerde iyi bir pozisyon alabilmek için Ukrayna'yı güçlendirmek istediği belirtiliyor.

Boğa'nın teslim edilmesi fikrine verilen tepkiler de ABD'deki ABD'li generallerin değerlendirmeleri gibi bölünmüş durumda. FDP'den Avrupalı milletvekili Marie-Agnes Strack-Zimmermann, Biden'ın X hakkındaki kararına olumlu tepki gösterdi: “Geç olması hiç olmamasından iyidir. Görev süresinin sonunda Joe Biden'ın #Ukrayna'nın acımasız Rus saldırılarını erken aşamada püskürtmesini sağlayacak bu önemli kararı şimdi alıyor olması çok iyi. Bu mantıksal olarak özellikle savunma için ihtiyaç duyulan #Toros seyir füzesinin teslim edilmesi anlamına da gelecektir. Boris Pistorius'un burada kapsamlı bir değişiklik yaptığını duyurmasına minnettarım. Şansölye Olaf Scholz'un da Avrupa'nın güvenliği adına bu geç farkındalığı görev süresinin sonunda gerçekleştireceğini umuyorum. Eğer müttefikleriyle birlikte hareket edeceğine dair sözü geçerliyse o zaman artık harekete geçmesi gerekiyor. Bu, aynı zamanda Avrupa'nın özgürlüğüyle de ilgili olan Ukrayna'nın özgürlük mücadelesine ve bu mücadeleye büyük bir hizmet olacaktır.”

Geç olması hiç olmamasından iyidir. Joe Biden'ın görev süresinin sonunda şimdi bu önemli kararı vermesi çok iyi bir şey. #Ukrayna acımasız Rus saldırılarının erken bir aşamada püskürtülmesini mümkün kıldı. Bu, sonuç olarak seyir füzesinin teslimatını da içerecektir… https://t.co/VhtJnYGKKy

— Marie-Agnes Strack-Zimmermann (@MAStrackZi) 17 Kasım 2024
BSW'den Sahra Wagenknecht, Boğa burcunun Ukrayna'ya gönderilmemesi konusunda uyardı. Hafta sonu böyle bir fikri tartışan FDP'li Christian Dürr'ü eleştirdi. Wagenknecht, Berliner Zeitung'a şöyle konuştu: “Dürr gibi savaş kumarbazları artık, dünyanın en büyük askeri gücünün, tırmanmanın ölçülemez riskleri konusundaki endişeleri nedeniyle şimdiye kadar kaçındığı bir kararı Almanya için zorlamak istiyor.” “FDP oyununu kim oynarsa, savaşı Almanya'ya getirecek. Günün akışı tam tersi: gerilimi azaltma, ateşkes, müzakereler; artık ekonomik ve mali açıdan karşılayamayacağımız bir savaşın sonu.”

Almanya saatiyle 22.30 itibarıyla Cumhuriyetçi kanattan hiçbir nüfuzlu politikacı Biden'ın kararı hakkında resmi bir yorumda bulunmadı. Trump'ın Biden'ın planlarından haberi olup olmadığına dair spekülasyonlar var. Yalnızca şu anda Trump yönetiminde görev alması beklenmeyen Cumhuriyetçi Richard Grenell öne çıktı. X hakkında şunları yazdı: “Kimse Joe Biden'ın geçiş döneminde Ukrayna'daki savaşı tırmandıracağını beklemiyordu. Yepyeni bir savaş başlatmak gibi. Artık her şey değişti; önceki hesaplamaların tümü artık geçerli değil. Ve bunların hepsi siyaset için.”

Geçiş döneminde Joe Biden'ın Ukrayna'daki savaşı tırmandıracağını kimse beklemiyordu.

Sanki yepyeni bir savaş başlatıyormuş gibi.

Artık her şey değişti; önceki tüm hesaplamalar geçersiz ve geçersiz. Ve hepsi siyaset için. https://t.co/7ktLb5jpO7

— Richard Grenell (@RichardGrenell) 17 Kasım 2024
Washington Post'un haberine göre Trump, Putin'le yaptığı telefon görüşmesinde Rusya Devlet Başkanı'na ABD'nin Avrupa'da güçlü bir orduya sahip olacağını hatırlattı. Putin ise yazın Rusya açısından uzun menzilli füzelerin kullanılmasının NATO'nun savaşa dahil olması anlamına geleceğini ve Rusya'nın misilleme yapmasıyla sonuçlanacağını söyledi.

Kısa bir süre önce Putin, Batı'nın uzun menzilli füzelerinin Rusya'ya karşı kullanılmasına izin verilmesinin “NATO'nun savaşa doğrudan dahil olması” anlamına geleceğini söylemişti. O zamandan bu yana pek çok şey değişti; başka bir ülkenin, Kuzey Kore'nin, Rusya'nın yanında savaşa dahil olması da dahil. Putin söz verdi… pic.twitter.com/PbiA4GkWDw

— WarTranslated (Dmitri) (@wartranslated) 17 Kasım 2024
Herhangi bir geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler


BLZ bilet mağazasından öneriler: