BM Genel Kurulu Rusya’nın Ukrayna’dan çekilmesini istedi

vıcık

New member
Ev
Ukrayna
BM Genel Kurulu Rusya’nın Ukrayna’dan çekilmesini istedi

141 BM üye ülkesi yeni karar için oy kullandı. Dışişleri Bakanı Baerbock daha önce savaşı sona erdirmek için ortak çaba çağrısında bulunmuştu.


02/23/2023 | 23/02/2023 – 22:07 tarihinde güncellendi


Annalena Baerbock BM Genel Kurulu’nda konuşuyorJohn Angelillo/imago


Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yıldönümünde, dünya toplumu bir kez daha Başkan Vladimir Putin’e büyük bir çoğunlukla askerlerini geri çekmesi çağrısında bulundu. BM Genel Kurulu’nun 193 üye ülkesinden 141’i Perşembe günü ilgili karar için lehte oy kullandı. Birleşmiş Milletler’in en büyük organındaki oylama, Rusya’nın saldırganlık savaşına yönelik küresel bir ruh hali testi olarak görülüyor. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (Yeşiller) New York’ta oylama öncesi bir konuşma yaparak Rusya’ya net bir sinyal çağrısında bulundu.


Bir dizi çekimserin yanı sıra, Moskova ile birlikte taslağa karşı oy kullanan altı ülke – Beyaz Rusya, Kuzey Kore, Eritre, Mali, Nikaragua ve Suriye – vardı.


Dünya birleşti – bazı dezavantajlarla



BM Genel Kurulu’ndaki karar, barış talebini ve Moskova’nın geri çekilmesini içeriyor. Taslak, organın daha önce kararlaştırılan bazı tutumlarını yeniden teyit ediyor ve diğer şeylerin yanı sıra Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunmasını sağlıyor.


Kiev ve destekçileri, geçen yılki benzer oylama sonuçlarını 140’tan fazla “evet” oyu ile takip ettiler. Net sonuçla, dünyanın bazı bölgelerinde savaş yorgunluğu ve Ukrayna’ya desteğin sarsıldığı izlenimini ortadan kaldırmak istiyorlar.


Mart ayında, savaşın başlamasından kısa bir süre sonra Meclis, Rusya’nın işgalini 193 oydan 141’lik bir çoğunlukla reddetti. Ekim ayında 143 ülke Moskova’nın Ukrayna’daki yasa dışı ilhaklarını kınadı. Önceki oylamalarda olduğu gibi, Perşembe günü yaklaşık 2,8 milyar nüfusa sahip iki güçlü ülke olan Çin ve Hindistan çekimser kaldı. Önemli ülkeler Brezilya, Türkiye ve Suudi Arabistan yasa tasarısına lehte oy verirken, Güney Afrika ve İran çekimser kaldı. Hemen hemen tüm Güney Amerika ülkeleri kabul ederken, bazı Afrika ülkeleri yine çekimser kaldı.


BM başkanı:

BM başkanı: “Nükleer silah kullanma tehditleri var”

Baerbock: “Rusya, askerlerini Ukrayna’dan çekmeli”



Oylamadan önce Baerbock, dünya toplumundan saldırı savaşına son verilmesi için net bir sinyal göndermesini ve kararı onaylamasını istemişti. “Bugün her birimizin bir seçim yapması gerekiyor: Zalimin yanında tecrit içinde durmak ya da barış için birlikte durmak.” “Rusya savaşmayı bırakırsa bu savaş da biter. Ukrayna savaşmayı bırakırsa bu Ukrayna’nın sonu olur.”


Baerbock, barışa giden yolun “çok açık” olduğunu söyledi. “Rusya, askerlerini Ukrayna’dan çekmeli. Rusya bombalamayı bırakmalı. Rusya BM Şartı’na geri dönmelidir.” “Saldırgana” savaşı durdurması gerektiği açıkça bildirilmelidir.


Baerbock, Ukrayna’nın talebi üzerine konuşmasını oylamadan önceki son olağan konuşmacı olarak yaptı.


Baerbock, Küresel Güney’de onay için kitlesel bir kampanya yürütüyor



Geçtiğimiz birkaç gün içinde bakan, özellikle sözde Küresel Güney ülkelerinde – yine geçen hafta sonu Münih’te düzenlenen güvenlik konferansının kenarlarında – kararın onaylanması için kampanya yürüttü. Son olarak Güney Afrika, Hindistan, Senegal, Etiyopya, Nijerya ve Brezilya’dan temsilcilerle görüşmelerde bulundu. Almanlar özellikle Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva’nın yeni hükümetinin onayına güveniyorlardı – ülke Küresel Güney ülkeleri için kilit bir devlet olarak kabul ediliyor. Brezilya hükümetinden metin teklifleri sunması istenmişti – bunlar daha sonra taslak üzerindeki çalışmaya aktarıldı.


Peki ya Çin’in barış planı duyurusu?



Genel Kurulun eteklerinde Baerbock, Çin’i açıklamalarını eyleme geçirerek takip etmeye ve BM Şartı şemsiyesi altında bir barış planı sunmaya çağırdı. Bu gerekli çünkü Çin, BM Güvenlik Konseyi’nin bir üyesi olarak yalnızca veto hakkına sahip değil, aynı zamanda “bir üye olarak dünya barışını yeniden tesis etme konusunda özel bir sorumluluğa sahip”. Bu nedenle Çin’in desteklediği gerçek bir barış planına ihtiyaç var.


Çin’in BM temsilcisi Dai Bing daha önce hükümetinden ilgili bir pozisyon belgesi açıklamıştı. Ayrıca Ukrayna’ya silah sevkiyatını ve “Soğuk Savaş zihniyetini” eleştirdi. Görünüşe göre Moskova’ya yönelik olarak, nükleer silah kullanımının kabul edilemez olacağını vurguladı.


BM’de perde arkasında, işgalin yıldönümünde bir kararın ne kadar önemli olabileceği uzun süredir tartışılıyordu. BM kaynaklarına göre Ukrayna, bir savaş suçları mahkemesinin ana hatlarını çizen kararlar ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy’nin on maddelik barış planını bir BM belgesine çevirecek bir metin üzerinde çalışıyordu. Her iki fikir de Perşembe günkü oylama için terk edildi.


Şimdi kabul edilen metin, savaşın sona ermesiyle ilgili oldukça muğlak ifadeler içeriyor: Gerekli olan kapsamlı bir barışın sağlanmasının “dünya barışı ve uluslararası güvenliğin güçlendirilmesine önemli bir katkı sağlayacağını” söylüyor. Ayrıca, savaş esirlerinin tam mübadelesi çağrısında bulunuyor ve en ciddi savaş suçlarından sorumlu olanların hesap vermesi gerektiğini vurguluyor.


BM Genel Sekreteri António Guterres karamsar



Bununla birlikte, on iki aylık savaşın ardından, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa topraklarındaki en ciddi askeri çatışmada barış müzakereleri çok uzak görünüyor: “Geçen yıl sadece acı ve yıkımın arttığını değil, aynı zamanda giderek daha fazla hale geldiğini gördük. BM Genel Sekreteri António Guterres, Çarşamba günü Genel Kurul’dan önce yaptığı açıklamada, her şeyin ne kadar kötüye gidebileceğini netleştirdi. Devam eden bir çatışma sarmalının tehlikesi açık ve çok somuttur. “O zamandan beri nükleer silah kullanma yönünde üstü kapalı tehditler duyduk. Nükleer silahların sözde taktiksel kullanımı kesinlikle kabul edilemez.”


bilgi kutusu resmi