BM'nin toplu tecavüz raporu İsrail'le gerilimi artırdı

vıcık

New member
İsrail, BM'deki büyükelçisini geri çağırdı. Dışişleri Bakanı Israel Katz Pazartesi akşamı çevrimiçi hizmette Gilad Erdan'a “acil istişareler için” İsrail'e dönme emri verildiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler'in bir raporu, Pazartesi akşamı duyurulduğu gibi, 7 Ekim'de İsrail'de Hamas'ın düzenlediği terör saldırısında cinsel şiddetin muhtemel olduğunu değerlendiriyor. BM temsilcisi Pramila Patten'in İsrail ziyareti sonrasında hazırladığı raporda, tecavüz ve toplu tecavüzlerin en az üç yerde gerçekleştiğine “inanmak için makul nedenler” olduğu belirtildi. Hamas'ın Gazze Şeridi'nde kaçırdığı rehinelere de büyük ihtimalle tecavüz edilmişti. Rapor İsrail için çok geç geldi ve yeterince ayrıntılı değildi.

Bahsedilen suç mahalli arasında teröristlerin saldırdığı bir müzik festivali alanı da yer alıyor. “Bu olayların çoğunda tecavüz kurbanları daha sonra öldürüldü ve en az iki olayda kadın cesetlerine tecavüz yaşandı” dedi. Ayrıca “rehinelere karşı tecavüz, cinsel işkence, zalimane, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele de dahil olmak üzere cinsel şiddetin uygulandığına dair açık ve ikna edici bilgiler var.” Bu şu anda Gazze Şeridi'ndeki esaret altında devam edebilir.

Hamas'ın BM'deki cinsel zulmüne ilişkin yürek parçalayıcı ifadelerin görüntülerini paylaştım. BM Büyükelçileri artık tecavüz ve cinsel şiddet olaylarını bilmediklerini iddia edemez. Kayıtsız kalanlar Hamas'ın suçlarına ortaktır!!

Paylaştığım Haberyu izleyin ve… pic.twitter.com/tqMFUZINSd

— Büyükelçi Gilad Erdan גלעד ארדן (@giladerdan1) 4 Mart 2024
İsrail'in BM büyükelçisi Hamas'ın cinsel vahşeti hakkında konuştu


Patten Şubat ayında İsrail'de birkaç gün geçirdi. Orada hayatta kalanlarla, tanıklarla ve güvenlik güçleriyle konuştu. BM temsilcisi aynı zamanda Hamas'ın rehin tutmasından serbest bırakılan İsraillilerle de görüştü. Birleşmiş Milletler daha önce İsrail'in 7 Ekim'deki acımasız saldırı sırasındaki tecavüz ve cinsel şiddet iddialarına çok yavaş yanıt vermekle suçlanmıştı.

İsrailli BM Büyükelçisi Erdan, Hamas'ın işlediği cinsel vahşetlerin kanıtlarını BM sahnesindeki bir ekranda gösterdi. “Bugün size burada gösterdiğim kanıtlardan sonra gelecekte bilmediğinizi söyleyemeyeceksiniz. Erdan, sessiz kalanların ise Hamas işbirlikçileri olduğunu söyledi.

Raporun yayınlanması Birleşmiş Milletler ile İsrail arasında yeniden bir anlaşmazlığa yol açtı. BM Genel Sekreteri António Guterres, İsrail'in raporu gizlemek istediği yönündeki suçlamalarını reddetti. “İş tam ve hızlı bir şekilde tamamlandı. Genel Sekreter hiçbir şekilde raporu 'sessiz' tutmaya çalışmadı” dedi sözcüsü Stéphane Dujarric.

İsrail ile BM arasındaki ilişkiler Gazze savaşının başlamasından sonra kötüleşti. Ekim ayının sonunda Büyükelçi Erdan, BM Genel Sekreteri Guterres'e istifa çağrısında bulunmuştu. Tetikleyici, Guterres'in Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısını şiddetle kınadığı ancak aynı zamanda radikal İslamcı Filistin örgütünün saldırılarının “bir boşlukta gerçekleşmediğini” söylediği konuşmasıydı.

İsrail, UNRWA'yı 450 “terörist” istihdam etmekle suçluyor.


İsrail, BM Filistin yardım kuruluşu UNRWA'yı İslamcı Hamas ve diğer radikal örgütlerin yüzlerce üyesini istihdam etmekle suçluyor. İsrail ordusu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, UNRWA'nın “450'den fazla teröristi” çalıştırdığını söyledi.

Ordu, bir “teröristin” UNRWA tarafından yönetilen bir okulda Arapça öğretmeni olarak çalıştığının duyulduğunu belirten bir kayıt dağıttı. Burada adam, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırısı sırasında İsrail'e nasıl girdiğini anlatıyor. Ayrıca kayıtta İsrailli kadınları rehin tuttuğunu da söylüyor. Örneğin, ordu sözcüsü Daniel Hagari Pazartesi akşamı düzenlediği basın toplantısında, UNRWA okulundaki öğretmenin bir “köle” yakaladığını söylediğinin söylendiğini söyledi. Kayıtların gerçekliği başlangıçta bağımsız olarak doğrulanamadı. UNWRA'nın iddialara yönelik tepkisi başlangıçta bekleniyordu.

UNRWA'ya yönelik ciddi iddialar Ocak ayının sonunda zaten biliniyordu. O dönemde, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik benzeri görülmemiş saldırısına on iki çalışanın karıştığından şüphelenildiği söyleniyordu.

Bu arada UNRWA Pazartesi günü İsrail'i yardım kuruluşu çalışanlarına “işkence yapmakla” suçladı. BM Filistin teşkilatı, 'Bazı' UNRWA çalışanlarının, teşkilat ile Hamas arasındaki ilişki sorulduğunda “işkence ve kötü muamele altında itirafta bulunmak zorunda kaldıklarını” ekiplerine bildirdiklerini söyledi.

Hamas, benzeri görülmemiş saldırısında, bazıları en korkunç koşullar altında olmak üzere yaklaşık 1.160 kişiyi öldürdü ve Gazze Şeridi'nde yaklaşık 250 kişiyi rehin olarak kaçırdı. O tarihten bu yana İsrail, Gazze Şeridi'nde büyük askeri operasyon gerçekleştirdi. Bağımsız olarak doğrulanamayan Hamas rakamlarına göre şu ana kadar 30.500'den fazla insan öldürüldü.


Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.