Çin ile “yapıcı ve istikrarlı” ilişkiler istiyor

vıcık

New member
Ev
Haberler
G7 açıklaması: Çin ile “yapıcı ve istikrarlı” ilişkiler istiyorum

G7 liderleri ortak bir bildiriyle ticaret ve tedarik zincirlerini “silahlandırma” girişimlerinin sonuçları olabileceği konusunda uyarıyorlar.


05/20/2023 | 20.05.2023 – 07:48 tarihinde güncellendi


G7 ülkelerinin hükümet başkanları yıllık istişareler için Japonya’nın Hiroşima kentinde bir araya geldi.Japonya Dışişleri Bakanlığı/dpa


Giderek belirsizleşen bir dünya durumu karşısında, G7 ülkeleri diğer ülkeleri ekonomik baskı kullanmaya karşı uyardı. Büyük sanayileşmiş ülkeler grubunun (G7) devlet ve hükümet başkanları Cumartesi günü Japonya’da yaptıkları zirvede, “Ekonomik bağımlılıkları bir silah olarak kullanma girişimlerinin” “sonuçları olacaktır” dediler. Aynı zamanda, “geliştirdiğimiz en son teknolojilerin uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden askeri yetenekleri geliştirmek için kullanılmasını” engellemeye kararlıydılar.

ABD, G7 üye ülkeleri tarafından Çin ile koordineli ilişkilere ilişkin ortak bir deklarasyon duyurmuştu. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Cumartesi günü Hiroşima’da gazetecilere verdiği demeçte, “Bugün G7 liderleri, Çin Halk Cumhuriyeti’ne yönelik ortak yaklaşımımız, koordineli yaklaşımımız hakkında bir açıklama yapacak.”

G7 açıklaması: Çin, Rusya’ya baskı yapacak


G7 ülkeleri Çin’e “yapıcı ve istikrarlı ilişkiler” teklif etti. Ayrıca Çin’i, Ukrayna’daki “askeri saldırganlığını” durdurması ve “birliklerini Ukrayna’dan derhal, tamamen ve koşulsuz olarak çekmesi” için Rusya’ya baskı yapmaya çağırdılar.

Ortak strateji şimdi, Çin ile açık bir çatışmadan kaçınırken, Batılı devletleri koruma ihtiyacına odaklanıyor. Çin’e yönelik dil, düşmanlıkla değil, “tamamen açık” ve “doğrudan ve açık” ile karakterize edilir. “Bu dilde Çin ile istikrarlı ilişkiler arzusunu ve ortak çıkarları ilgilendiren konularda işbirliği arzusunu ifade eden temel unsurlar var” dedi.

Biden’ın politikalarının onları yakınlaştırdığı söyleniyor


Sullivan, “Gerçekten önemli bir ülke ile karmaşık bir ilişki için çok boyutlu, karmaşık bir politika” dedi. ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve gelmesinden bu yana yürütülen “yoğun” diplomasi, G7 ülkeleri arasında bu konuda “uzlaşma”ya yol açtı.

En son Fransa devlet başkanı Emmanuel Macron’un batı kampındaki Çin politikasına ilişkin açıklamaları tepkilere neden oldu. Macron, Nisan ayında Çin’e yaptığı ziyaretin ardından, Pekin ile Washington arasında Tayvan konusunda son zamanlarda artan gerilim göz önüne alındığında, Avrupalılara “bizim olmayan” krizlerden kaçınmalarını tavsiye etti. Avrupa, Tayvan sorununda “taraftar” olmamalı ve “vasal” olmamaya özen göstermelidir.

bilgi kutusu resmi