Cuma günü iklim grevi: Gelecek için Cumalar demosu Berlin’de hareket ediyor

vıcık

New member
Cuma günü Berlin’de düzenlenen 13. Uluslararası İklim Grevi Günü’ne binlerce kişi katıldı. Brandenburg Kapısı önündeki gösteri saat 12.00’de başladı.

Berlin’de göstericiler arasında çok sayıda öğrenci var. Hep bir ağızdan slogan atıyorlar: “Ne istiyoruz? İklim adaleti.” Karton tabelalarda “İklim Şansölyesi”nin nerede olduğu soruluyor. Yanan veya ağlayan bir kürenin çizimleri görülebilir.

X’teki (eski adıyla Twitter) bir Haber, demoyu başladıktan kısa bir süre sonra gösteriyor. Katılımcılar bayrak ve pankart taşıyor.

Bugün 15 Eylül 2023 Cuma günü gerçekleşen “Küresel İklim Grevi” vesilesiyle ayrıca #Berlin ortak bir büyük #Demo
🪧
daha iyisi için #İklimKoruma
🔥
🌏
ve
🤝
sosyal adalet… #İklim Grevi1509 #EndFossilYakıtlar #iklim krizi #gelecek için Cumalar #b1509 pic.twitter.com/Eank6ym2c9

— Berlin Şehri’ni Seviyorum (@iLBerCit) 15 Eylül 2023
Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın


Bugün dünyanın dört bir yanındaki okullarda kömürden, petrolden ve gazdan hızla çıkış talebiyle yüzlerce miting ve iklim grevi düzenleniyor.

Berlin’deki mobilyalı odanın sel hasarı gösterdiği söyleniyor


Pariser Platz’da Brandenburg Kapısı’nın önünde iklim kuruluşlarının yaptırdığı bir ev var. Kanepeyi, elektrikli süpürgeyi ve masanın üzerindeki bardakları ince bir çamur tabakası kaplıyor. Sel hasarını göstermek amaçlanıyor. Greenpeace sözcüsü Nina Noelle, kuzey İtalya’ya yaptığı ziyareti ve mobilyaların nereden geldiğini anlatıyor. Müzisyen Palmiro Conselice, doğal afetten önce yatak odasını ve oturma odasını yeni dekore etmişti. Noelle, “Görüşme sırasında gözyaşları vardı” diyor. “Kanepe tamamen suyla ıslanmıştı.” Konuşmalar geniş ekranda izlenebiliyor ve Almanya’dan etkilenenler ayrıca Rheinland-Pfalz’daki selin etkilerinden de bahsediyor.

İklim protestocusu: “Aslında her şeyi engellemeliyiz”


36 yaşındaki bir kadın gösterinin hareket edip etmediğini soruyor. “Aslında her şeyi engellemeliyiz” diyor. “Bunu yirmi kişi yaparsa bizi dinlemeyeceğiz.”

İklim aktivisti Luisa Neubauer sahneye çıkıyor ve kalabalık tezahürat yapıyor. İlk olarak iklim hareketinin başarılarını sıralıyor. “Beş yıl içinde toplumsal bir hareket haline geldik” diyor. “Aktivizm işe yarıyor.” Ardından federal hükümetin kendi iklim hedeflerine bağlı kalmadığından bahsediyor. “Bize hâlâ ihtiyaç duyulduğu gerçeği bir skandal.” Tarihi bir fırsat penceresinden bahsediyor ve pes etmeme çağrısında bulunuyor. Ayrıca önümüzdeki birkaç hafta içinde Berlin’i tıkayacak olan Son Nesil’den de söz ediyor: “Hangi protesto biçiminin en iyi olduğu konusunda anlaşmak zorunda değiliz, sadece bu protestoya ihtiyaç var.”

Anket: Çoğunluk iklim protestosunu destekliyor


Bir ankete göre Almanların çoğunluğu iklimin korunmasına yönelik gösterileri seviyor. Ancak ankete katılanların çoğu bu tür protestoların etkinliğinden şüphe ediyor.

Cuma günü yayınlanan yeni ZDF siyasi barometresinde iklim gösterilerini yüzde 65 desteklerken yüzde 29 beğenmedi. Ancak yalnızca yüzde 16’sı iklimin korunması konusunda çok şey başarılabileceğine inanıyor. Yüzde 59’u “çok fazla bir şey yapmadığını”, yüzde 23’ü ise hiçbir şey yapmadığını düşünüyor. Anket, Almanya’da oy kullanma hakkına sahip nüfusu temsil ediyor.