Değişiklik, bertarafın yeni yöntemlerle düzenlenmesini amaçlıyor

vıcık

New member
Yaklaşık iki yıldır tüketiciler bazı elektrikli aletleri indirim mağazalarına ve süpermarketlere teslim edebiliyor veya elden çıkarabiliyor. Federal Çevre Bakanlığı'nın isteğine göre bu düzenlemenin gelecekte daha büyük elektrikli cihazlar için de geçerli olması gerekiyor. İlgili yasa değişikliğine ilişkin yasa taslağı, kenar uzunluğu 50 santimetre olan cihazların gelecekte aynı anda yenisini almaya gerek kalmadan süpermarketlerde satılabilmesini sağlıyor. Şu ana kadar boyut 25 santimetre ile sınırlı. Aynı zamanda tüketicinin korunmasından da sorumlu olan bakanlık, eyalet ve dernek duruşmaları için planlanan değişikliği Perşembe günü yayınladı.

2022 yazından bu yana süpermarketler ve indirim mağazaları cep telefonları, tabletler veya ışıklı ayakkabılar gibi daha küçük elektrikli cihazları geri alıp atmak zorunda kaldı. Steffi Lemke (Yeşiller) bakanlığının değişiklik taslağına göre, bu artık daha büyük cihazlar için de daha kolay olmalı, böylece örneğin bir saç kurutma makinesi için “ilk önce şerit metre takılmasına gerek kalmayacak”. Bu aynı zamanda daha büyük ekranları da etkileyebilir. Şimdiye kadar, daha büyük cihazların iadesi aynı zamanda yeni bir cihazın satın alınmasını da gerektiriyordu.

Gelecekte lityum iyon pilleri yalnızca kalifiye personelin kullanmasına izin verilecek mi?


Federal Çevre Bakanlığı ayrıca elektronik sigara olarak adlandırılan tek kullanımlık e-sigaraların büfeler ve benzin istasyonları da dahil olmak üzere tüm satış noktalarına geri alınması yükümlülüğünü genişletmeyi planlıyor. Çoğu zaman şarj edilemeyen lityum iyon pillerle donatılmış e-sigaralar artık atıklara veya çevreye karışır. Lemke, geçen yılın eylül ayında AB çapında elektronik sigara yasağı lehinde konuşmuştu.

Ayrıca tüketicilerin lityum iyon pilli cihazları geri dönüşüm merkezinde ayırmalarına artık izin verilmemeli. Bunun yerine hasarlı veya yanlış şekilde imha edilen eski cihazlardan kaynaklanan yangınları önlemek için bu işlemin eğitimli personel tarafından yapılması gerekmektedir. Ayrıca değişikliğe göre şubelerde toplama noktalarının tüketicilerin eskisinden daha iyi tanıyabilmesi için aynı şekilde işaretlenmesi gerekiyor.

Federal Çevre Bakanlığı'na göre, son yıllarda önemli ölçüde daha fazla elektrikli cihaz piyasaya sürüldü: 2013'te 1,6 milyon ton vardı ve 2021'de üç milyondan fazla olacak. Bu artışla birlikte kullanılmayan ürünlerin sayısı da artıyor.


Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.