Dışişleri Bakanlığı’nda arbede, Potsdamer Platz’daki gösteri bozuldu

vıcık

New member
Perşembe günü öğleden sonra Berlin’deki Dışişleri Bakanlığı yakınlarında “neokolonyalizm”e karşı düzenlenen kayıtlı gösteride de Filistin yanlısı sempati ifadeleri vardı. Katılımcıların Filistin bayraklarını gösterip İsrail’in var olma hakkını sorgulamak için bağırmasının ardından bir dpa muhabiri polisin müdahale ettiğini gözlemledi. Göstericilerle arbede yaşandı. Polisin talebi üzerine Dışişleri Bakanlığı’ndaki gösteride yaşanan eyleme ilişkin bilgi verilmedi.

Polis, Filistin yanlısı bir gösteriyi dağıtmak için Potsdamer Platz’a da müdahale etti. Bir polis sözcüsü Berliner Zeitung’a söyledi. Perşembe günü saat 16.00’da gösteri yasağına rağmen 60’a yakın Filistin yanlısı gösterici meydanda toplandı. Gösteri daha önce “Gazze Şeridi’ndeki sivil halkla dayanışma” sloganıyla 200’e yakın katılımcıyla duyurulmuştu.

Edinilen bilgiye göre polis, hoparlör anonsları ve doğrudan konuşmalarla gösteriye katılanlardan Potsdamer Platz’ı terk etmelerini istedi. Polise göre “tereddütle de olsa” itaat ettiler. Polise göre, Hamas terör saldırısının ardından tüm günlerde olduğu gibi, şehir bölgesindeki insanlar ve küçük ve büyük gruplar Perşembe günü de defalarca desteklerini gösterdi.


Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Yasağa rağmen Potsdamer Platz’da halihazırda 50 civarında Filistin yanlısı gösterici var. Polis olayın durdurulmasını istiyor. pic.twitter.com/aQNbQQSiW5

— Gerrit Seebald (@garstigergerrit) 12 Ekim 2023
Gösteri yasağıyla ilgili olarak polis Perşembe günü yaptığı açıklamada, Yahudi karşıtı açıklamaları kışkırtma, şiddetin yüceltilmesi, şiddet kullanma isteğinin iletilmesi, gözdağı ve şiddet riskinin bulunduğunu söyledi. Bu sonuca son dönemde yaşanan olaylar ve son yıllarda yaşanan deneyimler sonucunda ulaşıldı. 18 Ekim’e kadar yapılacak değişiklik etkinlikleri de yasaktan etkilenecek.

Hamas’ın İsrail’e yönelik terörist saldırısının ardından: Berlin’deki güvenlik durumu kötüleşti


Edinilen bilgiye göre Perşembe günü duyurulan diğer demolar başlangıçta etkilenmeyecek. Terörist Hamas’ın İsrail’e saldırısının kurbanlarını anmak amacıyla saat 17.00’den itibaren Breitscheidplatz’ta “İsrail ve Filistin Halkıyla Dayanışma” başlığı altında bir etkinlik planlandı. Saat 13.00’te yapılan çağrıya göre rehinelerin yakınları da Dışişleri Bakanlığı yakınında gösteri yapmak istedi.

Bu cuma için aradılar Hamas, dünya çapındaki Müslümanları harekete geçmeye ve destek olmaya çağırıyor. Cumartesi günü Almanya’daki Filistin Merkez Konseyi, Brandenburg Kapısı’nda “Ortadoğu’da Barış” sloganı altında bir gösteri yapmayı planlıyor. Berlin polisi, Filistinli örgütler tarafından duyurulan etkinliğin olası antisemitizm veya şiddet eylemlerine destek açısından sorunlu olup olmadığını hala incelediklerini söyledi.

Polis, Hamas’ın terör saldırısının ardından Berlin’de güvenlik durumunun sıkılaştırıldığını varsayıyor. İsrail’e saldırının gerçekleştiği cumartesi gününden bu yana otorite, yasaklı semboller, posterler ve kışkırtıcı konuşmalar gibi 30’dan fazla suç saydı. Ayrıca gösteriler sırasında 30’dan fazla idari suç işlendi.

İslam uzmanı: Filistin yanlısı gösteriler artacak


Almanya’da münferit İsrail karşıtı eylemlerin ardından İslam uzmanı Eren Güvercin, bu tür olayların yakın gelecekte artabileceği uyarısında bulundu. İslamcı Hamas’ın İsrail’e yönelik terör saldırısını kutlayan gösteriler şu ana kadar küçük çapta gerçekleşti. Alman İslam Konferansı üyesi olan yazar, Alman Basın Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Ancak önümüzdeki birkaç gün ve hafta içinde Almanya’daki bu gösterilerin artacağını ve daha da büyüyeceğini varsaymalıyız” dedi.

Güvercin, bunu söylemenin kendisi için kolay olmadığını ancak Almanya’daki Müslümanlar arasında Yahudi karşıtlığının ve İsrail nefretinin ne yazık ki çok yaygın olduğunu anlattı. Bu zorlukla yüzleşmesi gerekenler Müslümanların kendileridir. Güvercin, “Müslümanlar, kendi dini cemaatlerinde Yahudilere ve İsrail’e karşı nefret yayan kişilere karşı seslerini yükseltmeli” dedi.

TikTok’taki Yahudi nefreti genç Müslümanları etkileyebilir


Almanya’da da bu ülkede büyüyen genç Müslümanlar, öncelikle TikTok fenomenlerinden ve aşırı Filistinli örgütlerin sosyal medya kanallarından etkileniyor. Siyah beyaz görüntülerle çalıştılar ve çatışmayı özellikle gençleri duygusallaştırmak ve Yahudileri Müslümanlara zalim olarak göstermek için kullandılar.

Güvercin, Almanya’daki İslami dernekleri de eleştirdi. Hamas saldırısının ardından yapılan açıklamalarda Hamas’ı terör örgütü olarak tanımlamadılar ve terör saldırısını da perspektife oturttular. Federal ve eyalet siyasetçileri ile Müslüman dernekleri arasındaki tartışmalarda Müslüman toplumunda anti-Semitizm ve İsrail nefreti gibi konuların gündeme alınması çağrısında bulundu. “Bu artık göz ardı edilemez.”