DTÖ, Çin’in ABD ithalatına uyguladığı tarifeleri yasa dışı ilan etti

vıcık

New member
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Çin’in milyarlarca dolarlık ABD ithalatına uyguladığı tarifelerin uluslararası ticaret kurallarını ihlal ettiğine karar verdi. DTÖ Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Çarşamba günü, Çin’in “ek tarife önlemlerinin” Tarifeler ve Ticaret Genel Anlaşması’nın (GATT) birkaç maddesiyle tutarsız olduğuna karar verdi. Pekin kararı gözden geçireceğini söyledi ve ABD kararı memnuniyetle karşıladı.

Çin, ABD’nin çelik ve alüminyum ithalatına uyguladığı tarifelere misilleme olarak Nisan 2018’de bazı ABD ithalatlarına tarifeler uyguladı. 3 milyar dolarlık ithalat etkilendi. Meyve ve domuz eti de dahil olmak üzere 128 ABD ürününü içeriyordu.

Çin tarifeleri ABD tarifelerine tepki olarak geldi


ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai’nin sözcüsü Sam Michel, kararın Çin’in “koruyucu tarifeler” iddiasıyla yasa dışı bir şekilde misillemede bulunduğunu doğruladığını söyledi.


İlan | daha fazlasını okumak için kaydırın


Çin, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2018’de Çin’den ve aynı zamanda Avrupa Birliği, Norveç, İsviçre ve Türkiye’den yapılan çelik ve alüminyum ithalatına gümrük vergileri getirmesinden kısa bir süre sonra tarifeleri uygulamıştı. Bu, ABD’nin bu tür ithalatlara çok bağımlı olması nedeniyle ulusal güvenlik tehlikesiyle gerekçelendirildi.

Trump’ın halefi Joe Biden’ın hükümeti, 2021’de AB ile tarifeleri kaldırmak için bir anlaşmaya varırken, diğer ülkeler yerinde kaldı. Birkaç eyalet buna karşı dava açtı.

Panele göre, ABD tarifeleri uluslararası kuralları da ihlal ediyor


DTÖ’nün ihtilaf çözüm organı geçen yıl ABD tarifelerinin GATT’ın çeşitli hükümlerini de ihlal ettiğine karar verdi. Panel ayrıca, savaş zamanlarında veya ciddi uluslararası gerilim zamanlarında uygulanmadıkları için tarifelerin anlaşmada öngörülen güvenlik istisnaları tarafından haklı gösterilmediğini de kaydetti. Washington kararı temyiz etti.

Çarşamba günkü kararda DTÖ organı, Washington’un kendi tarifelerini uygularken ulusal güvenliği devreye sokma hakkına sahip olup olmadığı konusunda ayrıntılı bilgi vermedi. Bununla birlikte, ABD tarifelerinin, yerli sanayiyi korumaya yönelik sözde koruma önlemleri olarak değil, bu tür amaçlar göz önünde bulundurularak getirildiği kabul edildi.