Finlandiya yine kazandı, Almanya geriledi

vıcık

New member
Üst üste yedinci yıldır dünyanın en mutlu insanları kuzeyde yaşıyor. Çarşamba günü yayınlanan yıllık Dünya Mutluluk Raporu'nda görüldüğü gibi Finlandiya, üst üste yedinci kez en mutlu insanlara sahip ülke oldu.

Buna göre üst sıralarda yine büyük oranda kuzey ülkeleri yer alıyor. Finlandiya'yı Danimarka, İzlanda, İsveç ve İsrail takip etti. Almanya ise önemli bir düşüş göstererek 16. sıradan 24. sıraya geriledi. Sıralamada toplam 143 ülke yer alıyor.

Mutluluk sıralaması: Bu faktörler sizi mutlu eder


Raporda bilim insanları 2021-2023 arasındaki döneme baktı. Ülkede yaşayan nüfusun yaşamlarına ilişkin subjektif değerlendirmeler değerlendirildi. Küresel mutluluk eşitsizliği, son on iki yılda tüm bölgelerde ve yaş gruplarında yüzde yirmiden fazla arttı.

Dünya Mutluluk Raporu'na göre en mutsuz ülke Afganistan'dır. En mutlu insanların yaşadığı ülke Finlandiya (7,7) ile en mutsuz ülke Afganistan (1,7) arasında 0'dan 10'a kadar olan ortalama mutluluk ölçeğinde 6 puan civarında fark var.Almanya'nın Dünya Mutluluk sıralamasında 6,7 değeri var. 2023 raporuna göre bu oran 6,9'du.


Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.



Alman Basın Ajansı'ndan Catarina Lachmund, “Tüm İskandinav veya İskandinav ülkelerinin ortak noktası, çok küçük ve ayakları yere basan bir nüfusa sahip olmalarıdır” diyor. Danimarka'daki Mutluluk Araştırmaları Enstitüsü'nde kıdemli analisttir. Mutluluk tatmin olarak tanımlanabilir. Danimarka da defalarca sıralamada üst sıralarda yer almayı başardı. En son 2016 yılında zirveye yerleşti.

Mutluluk araştırmacıları, Finlileri dünyadaki diğer insanlardan tam olarak neyin mutlu ettiğine dair raporda ayrıntıya girmediler. Ancak sosyal destek, gelir, özgürlük ve yolsuzluğun olmaması gibi genel olarak insanları daha mutlu eden bir dizi temel faktörü belirlediler.

Dünya Mutluluk Raporu: Finlandiya'da güven bir mutluluk faktörüdür


“Dolayısıyla yukarı aşağı zıplamak, o anda mutlu olmak anlamında mutlaka mutlu olmak gerekmiyor. Bu daha çok bir tatmin duygusudur. Dünya Mutluluk Raporu'nun yazarlarından Jan-Emmanuel De Neve, “Bunun önemli bir nokta olduğunu düşünüyorum” diyor. Gerçek şu ki, İskandinav ülkelerindeki insanlar kendi hayatlarını bu noktalarda çok yüksek derecelendiriyor ve memnunlar.

De Neve, “Onları gerçekten ayıran şey sosyal destek ve güvendir” diyor. Bu özellikle sosyal uyumla ilgilidir. “Güvenebileceğiniz arkadaşlar, ihtiyaç anında güvenebileceğiniz devlet söz konusu olduğunda birbirlerine güvenirler.”

Ve kuzeydeki insanların da kendi hükümetlerine ve kurumlarına duydukları güven tam olarak budur. En azından sakin bir tavırla, “Ben buna beklemek demek istiyorum. Şimdi huzur içinde bakalım, biraz kahve içelim ve tarçınlı rulo yiyelim. Ve sonra nüfusun çoğunluğu tarafından desteklenen bir karar veriyoruz” diyor Lachmund, İskandinav sakinliğini anlatıyor.

ABD de mutluluk sıralamasında geriliyor


Finli psikolog Frank Martela, “Bir faktör, hükümetin etkili bir şekilde işlemesi ama her şeyden önce vatandaşların yanında olabilmesidir” diyor. Martela, bu nedenle Finlandiya'nın aşırı derecede mutlu insanlara sahip olması gerekmediğini, aksine Finlandiya'da son derece mutsuz insanların çok az olduğunu söylüyor. Bu aynı zamanda insanların kendilerini başkalarıyla daha az karşılaştırmasına da katkıda bulunur.

Fark yaratan tam olarak bu tazminattır. Halihazırda mutlu olanları daha da mutlu etmek yerine mutsuz insanları daha mutlu etmek: “Ülkeler zenginliklerini refaha dönüştürme ve aşırılıkları dengeleme konusunda son derece başarılılar” diye doğruluyor Lachmund.

Genel olarak, en mutlu ülkeler sıralamasında, özellikle de orta sıralarda çok şey değişti. Almanya sekiz sıra geriledi. Almanya'daki insanların yaşam ya da yaşam kalitesine ilişkin değerlendirmeleri bu kez geçen yıla göre biraz daha düşük. Listede en büyük ülkeler artık en mutlu 20 ülke arasında yer almıyor; ABD de geriledi: 15. sıra yerine 23. sıra.

Litvanya mutluluk sıralamasında yükseliyor


Değişimleri değerlendiren De Neve, “Başka ülkelerde, özellikle de Orta ve Doğu Avrupa'da yaşam oranları arttı ve bu durum onları açıkça ilk 20'nin dışına itti” diyor. Özellikle Litvanya, Slovenya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerde memnuniyet arttı.

İskandinav devletlerini tahttan indirmek için muhtemelen çok daha fazla değişikliğe ihtiyaç duyulacak. Martela, “İskandinav ülkelerinin en sonunda üst sırayı kaybetmesinin nedeninin, diğer ülkelerin bu konuda daha iyi hale gelmesi olduğunu umuyorum” diyor. Ona göre diğer ülkeler ancak kuzeyden bir şeyler öğrenebilir.