Fransa Anayasa Konseyi göçmenlik yasasının büyük bölümünü geri çekti

vıcık

New member
Fransız Anayasa Konseyi tartışmalı göçmenlik yasasının büyük bölümünü iptal etti. En yüksek anayasa mahkemesinin Perşembe günü Paris'te verdiği karara göre, AB üyesi olmayan yabancıların sosyal yardımlar için bekleme süresi ve aile birleşiminin önündeki daha yüksek engeller reddedilen düzenlemeler arasında yer alıyor. Kurum, bazı maddelerin anayasaya uygun olmadığını, bazı maddelerin ise metnin asıl amacı ile hiçbir ilgisinin bulunmadığını vurguladı.

Anayasa Konseyi, yasal metinlerin anayasaya uygun olup olmadığının yanı sıra, yasanın asıl amacı ile ilgisi olmayan maddelerin bulunup bulunmadığını da kontrol ediyor. Gerçekte planlanan, özellikle tartışmalı önlemlere genel bir bakış:

Sosyal yardım için bekleme süresi


Geçirilen ancak henüz yürürlüğe girmeyen yasaya göre, AB üyesi olmayan yabancıların belirli sosyal yardımlardan yararlanabilmeleri için beş yıl boyunca Fransa'da kalmaları gerekecek. Eğer çalışmıyorsanız çocuk parasına ancak beş yıl sonra başvurabilirsiniz. Göçmenlerin çalışması durumunda bu süre 30 aya, konut yardımı için ise üç aya indiriliyor. Öğrenciler ve tanınmış sığınmacılar son başvuru tarihinden muaftır. Sağcı popülistlere göre bu, “ulusal bir öncelik” oluşturuyor. Bazı anayasa hukukçuları bunu eşitlik ilkesinin ihlali olarak görüyor.


Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Aile birleşimi


Yeni yasaya göre aile bireylerini getirmek isteyen göçmenlerin iki yıl boyunca ülkede kalmaları gerekiyor. Şu ana kadar 18 ay oldu. Ayrıca “istikrarlı, düzenli ve yeterli gelir” ve sağlık sigortası da gerekiyor. Getirilen partnerin en az 21 yaşında olması gerekir, şimdiye kadar bu rakam 18'di. Getirilen aile üyesinin temel Fransızca bilgisine sahip olması gerekiyor.

Dönemin Başbakanı Elisabeth Borne istenmeyen yan etkilere dikkat çekmişti: “Eğer bir Japon ile evlenirseniz ve o da Fransızca bilmiyorsa Fransa'ya gelemez.” diye örnek vererek olası bir düzeltme ihtimalini öne sürmüştü. Anayasa Konseyi tarafından Anayasa uzmanları bu hükümlerin aile hayatının korunmasına aykırı olabileceğine dikkat çekiyor.

Göç kotaları


Yeni göç yasası, Fransız Parlamentosunun gelecekte göçmenlerin girişine yönelik bir üst sınır belirleyebileceğini öngörüyor. Eleştirmenler bunu olası bir anayasa ihlali olarak görüyor çünkü bu, üst sınıra ulaşıldıktan sonra Fransa'ya gelen göçmenlere karşı ayrımcılık yapıyor.

Yabancı ebeveynlerin çocuklarının vatandaşlığa alınması


Yeni yasaya göre, Fransa'da doğup büyüyen yabancı ebeveynlerin çocukları, daha önce olduğu gibi artık 18 yaşında otomatik olarak Fransız vatandaşlığı alamayacak, bunun için başvuruda bulunmak zorunda kalacak. Fransa'da doğan ve bir suçtan hüküm giyen hiç kimse Fransız vatandaşlığı alamamaktadır. Bu madde, yasanın asıl amacından çok uzaklaşabileceği için bozulabilir.


Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.