İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof jüri ödülünü aldı

vıcık

New member
İran'dan kara yoluyla tehlikeli kaçışının ardından film yapımcısı Mohammad Rasoulof, Cumartesi günü Cannes Film Festivali'nde jüri özel ödülüne layık görüldü. 2020 yılında Berlin'de Altın Ayı ödülünü alan 51 yaşındaki oyuncu, yarışmada “Kutsal İncirin Tohumu” filmiyle temsil edildi. Kendini hükümetin yardakçısı gibi hisseden ve giderek vicdan çatışması yaşayan İranlı bir yargıcın hikâyesini anlatıyor.

Ödül, otokratik İran liderliğine karşı sert bir mücadelenin damgasını vurduğu bir kariyeri kapsıyor. Bu Rasoulof için hem acı hem de tatlı bir başarıdır, çünkü aynı zamanda kalıcı bir sürgün yaşamının da başlangıcıdır. Rasoulof, Cannes'da AFP'ye verdiği röportajda, “Şu anda İran'a geri dönme planım yok” dedi.

Rasoulof film fikrini hapishanede geliştirdi


Artık ödüllü filminin fikri, 2022 yazında İran'daki son hapishanesinde kaldığı sırada aklına geldi. Genç Kürt kadın Masha Amini'nin gözaltında öldürülmesinin ardından kırbaç cezasına çarptırıldığı kitlesel protestolar sırasında yaşandı. 52 yaşındaki oyuncuya 8 yıl hapis cezası verildi.

Cannes Film Festivali katılımcıları onun İran'dan kaçışını heyecanla takip etti. Güney Fransa'da festivalin başlamasından kısa bir süre önce Rasoulof, ülkesinin dışında bilinmeyen bir yerden haber verdi ve bazıları bunun için hayatlarını riske atan yardımcılarına teşekkür etti.

Sonunda kızının eğitim gördüğü Almanya üzerinden Cannes'a geçmeyi başardı ve burada Rasoulof büyük alkışlarla karşılandı. İranlıların bir gün yeniden “özgürce nefes alabileceklerine” dair iyimserliğini dile getirdi. İran halkı öfkeli ve bunu göstermek için bir fırsat bekliyor” dedi.


Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.