Narges Muhammedi hapishane hücresinde Nobel Barış Ödülünü “kutladı”

vıcık

New member
Cuma günü tüm dünya onun adını öğrendi: Narges Mohammadis. İran devlet medyası yine de tutuklu insan hakları aktivistinin İran’da kadın hakları için verdiği cesur mücadele nedeniyle Nobel Barış Ödülü’nü aldığı gerçeğini gizlemeye çalıştı. Şimdi ortaya çıktı ki, haberi hapishanede dolambaçlı yollardan öğrenmiş. Onurunu Tahran’daki hücresinde diğer mahkumlarla birlikte “kutladı”.

Mohammadi’nin ailesi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, “Narges dün öğleden sonra Nobel Barış Ödülü’ne layık görüleceğini öğrendi” dedi. Telefonlara erişimin daha kolay olduğu erkekler bölümünden ilgili mesajları aldı. “Narges ve mahkum arkadaşları tezahüratlarla hücrelerinde bu zaferi kutladılar.”

Aile, Cuma akşamı İran devlet televizyonunun saat 22.30’da haberi “Narges’in aşağılayıcı ve karalayıcı bir portresiyle” duyurduğunu söyledi.

Narges Mohammadis “devlete karşı propaganda” suçundan cezaevinde.


51 yaşındaki Muhammedi, ülkesinde kadın hakları ve ifade özgürlüğü mücadelesinde merkezi bir rol oynuyor. İran’da başörtüsü takma zorunluluğuna ve idam cezasına karşı kampanya yürütüyor. Bu nedenle 1998’den beri defalarca hapse atıldı. Kasım 2021’den bu yana “devlet aleyhine propaganda” suçundan cezaevinde.


Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın


Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen Cuma günü yaptığı açıklamada, Muhammedi’nin “İran’da kadınlara yönelik baskıya karşı mücadelesi ve herkesin insan hakları ve özgürlüğü için verdiği mücadele nedeniyle” onurlandırılacağını söyledi. Dünyanın her yerinden politikacılar ve kuruluşlar 51 yaşındaki adamın cesaretini övdü.

İran hükümeti kadın hakları savunucusunun ödülünü sert bir şekilde eleştirdi. Tahran’daki Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanani, Nobel Ödülü’nün tutuklu Muhammedi’ye verilmesinin “önyargılı ve siyasi bir eylem” olduğunu söyledi. Muhammedi “kanunları tekrar tekrar ihlal etmekten ve suç teşkil eden fiillerden hüküm giymiş bir kişidir.”

Muhammedi, Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen ikinci İranlı kadın oldu. Tam 20 yıl önce, 2003 yılında insan hakları savunucusu Şirin Ebadi, demokrasi ve insan haklarını geliştirme çabalarından dolayı Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü. Mohammadi, Ebadi tarafından kurulan İnsan Haklarını Savunma Merkezi’nin başkan yardımcısıdır.