NATO, Ukrayna’nın katılımını Temmuz ayında görüşmek istiyor

vıcık

New member
Ev
Ukrayna
Stoltenberg şaşırtıcı bir şekilde Kiev’de: NATO, Ukrayna’nın katılımını Temmuz’da görüşmek istiyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sıkı güvenlik önlemleri altında Kiev’e gitti. Norveçli, Ukrayna’nın güçlü bir destekçisi olarak kabul edilir.


04/20/2023 | 20.04.2023 – 12:47 tarihinde güncellendi


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy ile yaptığı görüşmede.Efrem Lukatsky/AP


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kiev’e yaptığı sürpriz ziyarette, Temmuz ayında Vilnius zirvesinde Ukrayna’nın batı askeri ittifakına katılımını tartışmayı planladığını duyurdu. Stoltenberg Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Ukrayna’nın geleceği Avrupa-Atlantik ailesinde, Ukrayna’nın geleceği NATO’da, tüm müttefikler bu konuda hemfikir” dedi. Konu, Temmuz zirvesinde “gündemin üst sıralarında” yer alacak.

NATO başkanı Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy ile düzenlediği ortak basın toplantısında, askeri ittifakın önceliğinin Ukrayna’nın Rusya’ya karşı savaşta galip gelmesini sağlamak olduğunu söyledi. Kendi adına, ülkesinin bir an önce NATO’ya katılmaya davet edilmesi çağrısında bulundu. Üye ülkeler arasında Ukrayna’nın katılımına verilen büyük destek göz önüne alındığında, “uygun kararı verme zamanı” gelmişti.

Ursula von der Leyen NATO'nun başına geçecek mi?  AB Komisyonu öyle diyor

Ursula von der Leyen NATO’nun başına geçecek mi? AB Komisyonu öyle diyor
  • hisseler
Zelenskyy ayrıca NATO’dan, bazı üye devletlerin Ukrayna’ya belirli silahları tedarik etme “isteksizliğinin” üstesinden gelmesi için Kiev’e yardım etmesini istedi. Zelenskyj, bunun uzun menzilli silahlar, modern uçaklar, toplar ve zırhlı araçlarla ilgili olduğunu açıkladı.

Stoltenberg’in halka açık takvimi, Çek Cumhurbaşkanı ile görüşmelerini gösterdi


Genel Sekreter, yaklaşık 14 ay önceki Rus işgalinden bu yana Kiev’e yaptığı ilk gezide, sabah saatlerinde merkezi St. Michael Manastırı’nın dış duvarında şehit düşen Ukraynalı askerleri onurlandırdı. Gün boyunca daha sonra Ukrayna Cumhurbaşkanı ile bir araya geldi.

Muhtemelen bir oyalama taktiği olarak, Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Petr Pavel ile Brüksel’de yapılacak bir görüşme, Stoltenberg’in Perşembe akşamından Salı akşamına kadar olan kamu randevuları takvimindeydi. Bu daha sonra kısa sürede Çarşamba öğleden sonraya taşındı. Hemen ardından Stoltenberg, Ukrayna’ya doğru yola çıkmış olmalıydı.

Stoltenberg, Rusya’nın saldırganlık savaşının başlangıcından beri Ukrayna’nın yorulmak bilmez bir destekçisi olmuştur ve sürekli olarak Ukrayna silahlı kuvvetlerine yeni silah teslimatı için kampanya yürütmektedir.

Savunma Bakanı Reznikov: Merkel Ukrayna'nın NATO'ya katılmasını engelledi

Savunma Bakanı Reznikov: Merkel Ukrayna’nın NATO’ya katılmasını engelledi
  • hisseler
Stoltenberg, “Rus saldırganlığının döngüsünü kırmak” istiyor


Doğu ittifakı devletlerinin Varşova’daki bir zirve toplantısında Stoltenberg, geçtiğimiz günlerde Rusya’ya sınırlarını kesin olarak göstermeyi savundu. Norveçli o sırada “Rusya’nın Avrupa güvenliğini baltalamaya devam etmesine izin vermemeliyiz” dedi. “Rus saldırganlığının döngüsünü kırmalı” ve “tarihin tekerrür etmemesini” sağlamalıyız.

En son Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyj’i Litvanya’da yapılacak NATO zirvesine davet etti. Nisan ayı başlarında, “Temmuz ayında Vilnius’ta yapacağımız zirvede Başkan Zelensky ile görüşmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi. NATO zirvesi 11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya’nın başkentinde düzenlenecek. Rusya’nın saldırdığı ülkenin cumhurbaşkanının gerçekten gelip gelmeyeceği başlangıçta belli değildi.

Kremlin: NATO’dan bağımsız Ukrayna savaş hedefi olmaya devam ediyor


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Ukrayna’ya gelişinin ardından Rusya, komşu ülkenin askeri ittifaka katılmasını engelleme savaş hedefini yeniden teyit etti. Interfax ajansına göre, Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov Perşembe günü Rusya’nın kendisini Ukrayna’nın olası NATO üyeliği tarafından tehdit edildiğini gördüğünü söyledi. Peskov, “Çünkü aksi halde ülkemize, güvenliğine yönelik ciddi ve önemli bir tehdit oluşturuyor” dedi. Stoltenberg, savaşın başlamasından bu yana ilk kez Perşembe günü Kiev’i ziyaret etti.

Savaşın başlangıcında, yaklaşık 14 ay önce, 24 Şubat 2022’de Rusya da Ukrayna’yı silahsızlandırmak istediğini açıkladı. Batı, Rus işgaline karşı savunması için ülkeye silah ve mühimmat sağlıyor. Rusya, NATO devletlerini kendilerini savaşın daha da derinlerine çekmelerine izin vermekle suçlamıştı. Rus liderliği uzun zamandır savaşı bir bütün olarak Batı ile küresel bir çatışma olarak sundu ve cephedeki konuşlandırmalar için adam toplamaya çalışıyor.

bilgi kutusu resmi