Noel ağacının yakıldığı şüphesinin ardından Şam'da gösteriler

vıcık

New member
AFP haber ajansından bir gazeteciye göre, Suriye'nin merkezinde bir Noel ağacının yakıldığı şüphesi, Salı günü Şam'ın Hıristiyan mahallelerinde gösterilere yol açtı. Göstericiler başkentin sokaklarında Bab Çarki'deki Ortodoks Patrikhanesi'nin merkezine doğru yürürken, “Hıristiyanların haklarını talep ediyoruz” sloganları attılar. Bazıları tahta haç taşıyordu, bazıları ise Şam'daki yeni yöneticilerin benimsediği üç yıldızlı Suriye bağımsızlık bayrağını taşıyordu.

AFP haber ajansına konuşan bir protesto katılımcısı, “bireysel davalar kisvesi altında Hıristiyanlara karşı pek çok adaletsizlik” yaşandığını söyledi. “Eğer daha önce olduğu gibi ülkemizde Hristiyan inancımızı yaşamamıza izin verilmezse, o zaman artık burada yerimiz yoktur” diye devam etti.

Çevrimiçi ağlardaki Haberda yanan bir Noel ağacının gösterildiği söyleniyor


Protestolar, maskeli kişilerin Hama yakınlarındaki Hıristiyan-Ortodoks ağırlıklı Sukailabija kasabasında Noel ağacını ateşe verdiğini gösteren bir Habernun çevrimiçi ağlarda yayılmasıyla tetiklendi.

Çevrimiçi ağlarda geniş çapta yayılan başka bir Haberda, HTŞ milislerinin dini bir temsilcisinin yerel halka, faillerin Suriyeli olmadığına ve cezalandırılacağına dair güvence verdiği görülüyor. Rahiplerin yanında ve bölge sakinlerinin bağırışları arasında, “Ağaç yarın sabaha kadar yeniden dikilecek ve yeniden aydınlatılacak” dedi.

Artık gerçek adı Ahmed el Şara olan HTŞ lideri Muhammed el Colani, Suriye geçici hükümetinin azınlıklar dahil tüm Suriyelileri ve devlet kurumlarını koruyacağını söyledi.

HTŞ milislerinin önderlik ettiği Esad muhalifleri 8 Aralık'ta Şam'ı ele geçirdi ve Suriye'de onlarca yıldır devam eden hükümdar Beşar Esad yönetimine son verdi. Muhalifleri kaçırmak, işkence etmek ve öldürmekle suçlanan Esad, Rusya'ya kaçtı.

EKD: Suriye'deki Hıristiyanların ruh hali “kararsız”


Almanya'daki Evanjelik Kilisesi'nin (EKD) yabancı piskoposu Petra Bosse-Huber, Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye'deki Hıristiyanların zor bir durumla karşı karşıya olduğunu düşünüyor. Bosse-Huber, Frankfurter Rundschau'ya şunları söyledi: “Birçok kişi kendilerine şu soruyu soruyor: Yeni anayasa ne kadar İslamcı olacak ve gelecekte insan haklarına, dini özgürlüklere veya kadın haklarına ne olacak?”

Bosse-Huber, “Bizim her zaman Suriyeli Hıristiyanlarla yakın bağlarımız vardı” diye ekledi: “Hıristiyanlık Suriye çevresindeki bölgede ortaya çıktı ve daha sonra tüm dünyaya yayıldı.” Hatta “bu konuda oldukça ayık olan Protestanlar” da “kutsal görüyoruz.” Orada Süryani Ortodoks Hıristiyanların bunca yıldır bizim için koruduğu yerler var.” (epd'li)