Sanna Marin “yeni bir çağdan” bahsediyor

vıcık

New member
Ev
siyaset
Finlandiya 31. NATO üyesi (canlı yayın): Sanna Marin “yeni bir çağdan” bahsediyor

Aylarca bekledikten sonra Finlandiya Atlantik İttifakına katıldı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg “tarihi bir gün”den bahsediyor.


dpa

/

Jose Luis Amsler

/

Alexander Schmaltz


04/04/2023 | 4/4/2023 – 13:33 tarihinde güncellendi


Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto (solda) ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg. Juha Roininen/dpa


Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü saldırganlık savaşı izlenimi altında NATO’ya katıldı. Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Salı günü Brüksel’deki NATO karargahında ülkesinin katılım belgesini ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e sundu. Bu adım ile kayıt işlemi nihayet tamamlanmış oldu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Blinken, NATO ve Finlandiya için “tarihi bir gün”den bahsetti. İttifakın artık 30 yerine 31 üyesi var.

Moskova, NATO'nun genişlemesine karşı

Moskova, NATO’nun genişlemesine karşı “karşı tedbirler” açıkladı
  • hisseler
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin gurur ve şükranla ifade etti. “Finlandiya, NATO üyesi olarak yeni bir döneme giriyor. Finlandiya ve Fin halkıyla gurur duyuyorum. Millet olarak bu tarihi süreçte birlik olduk.” NATO müttefiklerine güvenleri için teşekkür etti. “Birlikte daha da güçlü olacağız” dedi.


37 yaşındaki Marin, 2019’un sonlarından beri Finlandiya Başbakanı. Ancak Pazar günü yapılan Finlandiya parlamento seçimlerinde, Sosyal Demokratlar yalnızca üçüncü en güçlü güçtü, bu nedenle İskandinav AB ülkesinde bir hükümet değişikliği yakındır. Bunun NATO üzerinde herhangi bir etkisi olmayacaktır.

Sertifikanın teslim edilmesinden sonra, Finlandiya bayrağı ilk kez NATO karargahının önüne – alfabetik olarak Estonya ve Fransa’nın bayrakları arasına çekilecekti. Törene Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinistö’nün yanı sıra Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve diğer mevcut üye ülkelerden 29 meslektaşının da katılması bekleniyordu. Finlandiya’nın resmi üye olarak yer aldığı ilk NATO dışişleri bakanları toplantısı, kutlamaların hemen ardından başlayacaktı.

Finlandiya’nın kabulü, NATO’nun 4 Nisan 1949’da Washington’da kurulmasından tam 74 yıl sonra geldi. Stoltenberg, doğum gününü Finlandiya’nın katılımıyla kutlamaktan daha iyi bir şey düşünemediğini söyledi.

Norveçli, NATO’nun kuzeye doğru genişlemesini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in politikasının başarısız olduğunun bir işareti olarak gördüğünü de açıkça belirtti. Norveçli, Ukrayna’nın işgalinin ilan edilmiş bir amacının, Rusya sınırında daha az NATO’ya sahip olmak ve yeni üyelikleri engellemek olduğunu söyledi. Şimdi Putin tam tersini yapıyor – ittifakın doğu kesiminde daha fazla NATO askeri ve daha fazla NATO üyesi.

Finlandiya’nın NATO’ya girişi, muhtemelen Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin en geniş kapsamlı jeopolitik sonuçlarından biridir. Yaklaşık 5,5 milyonluk nüfusuyla bu İskandinav ülkesi, onlarca yıldır askeri ittifaklardan bağımsız olmaya büyük önem veriyordu. Finlandiya’nın katılımıyla, NATO’nun Rusya’ya olan dış sınırı şimdi iki kattan fazla arttı.

Finlandiya NATO’ya katıldı: Moskova “karşı önlemler” açıkladı.


Finlandiya’nın katılma arzusu göz önüne alındığında, Rusya son aylarda büyük ölçüde geri çekildi. Salı günkü törenden önce Kremlin nihayet komşu ülkenin NATO’ya kabulünün “güvenliğimize yönelik bir saldırı” olduğunu söyledi. Karşı önlem almak istiyorlar. Başlangıçta, Başkan Vladimir Putin liderliğindeki liderliğin bununla tam olarak ne anlama geldiği belli değildi.

Avrupalı komşularının çoğunun aksine, Finlandiya ve İsveç onlarca yıldır NATO’ya katılmaktan kaçındılar. Ancak Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra ortaklaşa yön değiştirmeye karar verdiler. Haavisto Pazartesi günü yaptığı ön açıklamada, “Finlandiya için en önemli hedef, Rusya yasadışı saldırganlığını sürdürürken NATO’nun Ukrayna’ya verdiği desteği vurgulamak olacaktır.” “Tüm Avrupa-Atlantik bölgesinde istikrar ve güvenliği teşvik etmek” istiyorlar.

Türkiye’nin üyelik sürecini aylarca bloke etmesinden sonra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan nihayet Mart ayında Finlandiya’nın üyeliğini onayladı. İsveç’e yönelik abluka devam ediyor. Finlandiya, Rusya ile 1340 km’lik bir sınırı paylaşıyor. (AFP’li)

bilgi kutusu resmi