Şişelerde bağlı kapaklar artık zorunlu

vıcık

New member
Almanya'da çarşamba gününden bu yana bazı içeceklerin gevşek plastik şişe kapakları yasaklandı. Federal Çevre Bakanlığı'na göre, meyve suyu veya tek kullanımlık PET şişeler gibi kapakları plastikten yapılmış tek kullanımlık ambalajlar etkileniyor. Cam veya metal ve yeniden kullanılabilen içecek kapları hariçtir. Tedbir, çevredeki plastik atıkların azaltılmasını amaçlıyor.

“Bağlı kapaklar”ın getirilmesinin nedeni bir Avrupa Birliği (AB) direktifidir. Bakanlığa göre bu direktif, plastik kapakların AB sahillerinde en sık bulunan plastik atıklar arasında yer aldığı bir çalışmaya dayanıyor.

Pek çok tüketici zaten kapaklara aşinadır. Federal Çevre Ajansı'na göre Almanya'da gereklilikleri düzenleyen yönetmelik, üç yıllık geçiş süresiyle 3 Temmuz 2021'de yürürlüğe girdi. Yetkili, “O zamandan beri birçok şirket, içecek ambalajlarını 3 Temmuz 2024'ten itibaren yeni gereklilikleri karşılayacak şekilde kademeli olarak dönüştürdü” dedi.

Çevre Bakanlığı'na (BMUV) göre, yeni gereklilikleri karşılamayan ancak son teslim tarihinden önce piyasaya çıkan konteynerler herhangi bir süre sınırlaması olmadan satılabilecek.

Şu ana kadar plastik atıkların azaltılmasına ilişkin somut bir rakam yok


Ancak bazı kesimler yeni kapanmalardan rahatsız. Bakanlıktan bir sözcü, “BMUV, tüketicilerin yalnızca sıkı bir şekilde bağlanan kapakları olumlu görmediğinin farkında” dedi. Ancak direktifin amacı çevreyi küçük tedbirlerle korumaktır. Bu nedenle bazı içecek kapları için ekli kapaklar gereklidir.

Şu ana kadar ne bakanlık ne de Federal Çevre Ajansı, yeni gereklilik sonucunda plastik atığın ne kadar azaltılabileceğine dair herhangi bir rakama sahip değil. Çevre Bakanlığı'na göre federal hükümet, yeni düzenlemenin uygulanmasını 2027 yılında değerlendirmek istiyor.


Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.


Tüketici danışma merkezinden eleştiri


Kuzey Ren-Vestfalya Tüketici Merkezi'nde kaynak koruma danışmanı Philip Heldt, yeni vidalı kapaklardan ikna olmadı: “Kapatma türündeki değişikliğin pek işe yaramadığını düşünüyorum.” temel sorun. Heldt, “Çok fazla tek kullanımlık ürün kullanıyoruz” diyor. “Kapağı değiştirmenin çevreye hiçbir faydası yok.”

Uzmana göre çoğu durumda yeni kapaklar aslında önceki kapaklardan biraz daha fazla malzeme kullanıyor. Heldt'e göre, uyulması gereken net spesifikasyonlar gerekli; örneğin ürünlerdeki boşluk sayısını zorunlu olarak azaltacak ve dolayısıyla ambalaj atıklarını azaltacak bir düzenleme. Diş macunu kutuları gibi gereksiz dış ambalajların yasaklanması da malzeme tasarrufuna ve çevresel rahatlamaya yol açacaktır.