Tatilcilerin dikkatine! Büyük deniz yosunu cephesi ABD ve Karayipler’deki plajları tehdit ediyor

vıcık

New member
Ev
Karayipler
Tatilcilerin dikkatine! Büyük deniz yosunu cephesi ABD ve Karayipler’deki plajları tehdit ediyor

Deniz bilimcileri, büyük bir kahverengi alg kütlesinin ABD kıyılarına ve Meksika Körfezi sahillerine doğru sürüklendiğini bildiriyor.


Turkuaz su ve beyaz kum: Birçok Karayip sahili şu anda devasa bir alg halısı tarafından tehdit ediliyor. YAY Görselleri/Resimleri


Devasa bir kahverengi alg kütlesi ABD kıyılarına ve Meksika Körfezi sahillerine doğru sürükleniyor. Güney Florida Üniversitesi’ndeki deniz bilimcilerinin bildirdiğine göre, toplamda yaklaşık 6.1 milyon ton alg, Orta Atlantik’ten Karayipler’e taşındı. Bu, kayıtların başladığı 2011’den bu yana en büyük ikinci alg miktarı. Alg bulutunun ilk eteklerinin Meksika’nın Yucatán Yarımadası’ndaki sahillere vurduğu belirtildi. Basında çıkan haberlere göre, ABD’nin güney ucundaki Key West adasındaki plajlar şimdiden etkilendi.


Algler bölgedeki önemli turizm sektörünü etkiliyor. Florida Sağlık Departmanı web sitesinde, deniz yosunu karaya çıktıktan sonra çürüdüğünde, çürük yumurta kokulu hidrojen sülfit gazı saldığını yazdı. Gaz tehlikeli değildir, ancak gözleri ve solunum yollarını tahriş edebilir. Ayrıca alglerde yaşayan mikroorganizmalar örneğin deri döküntülerine neden olabilir. Araştırmacılar ayrıca alglerin tüketilmesine veya gübre olarak kullanılmasına karşı uyarıda bulunuyor. Arsenik veya kadmiyum gibi büyük miktarlarda ağır metal içerebilecekleri belirtildi.


Arka arkaya üç hafta veya kısa: Mükemmel tatil ne kadar sürmeli?

Arka arkaya üç hafta veya kısa: Mükemmel tatil ne kadar sürmeli?

Alglerin kendileri yeni değil. Bilim adamları 2019’da yaptıkları bir çalışmada, Kristof Kolomb’un onları 15. yüzyılda zaten tanımladığını ancak yayılmalarının 2011’den beri büyük ölçüde arttığını yazdılar. Bilim adamları, alg halısının Batı Afrika’dan Meksika Körfezi’ne kadar uzandığını yazdı. Bunun kesin nedeni hala belirsiz. Ancak Florida Atlantic Üniversitesi’nden Brian Lapointe, New York Times’a verdiği demeçte, aşırı büyümenin Amazon, Kongo veya Mississippi gibi büyük nehirlerden okyanuslara nitrojen ve fosfor girişiyle ilgili olabileceğini söyledi.


bilgi kutusu resmi