Yıkıcı depremde 2.100’den fazla kişi öldü, hayatta kalanları arama çalışmaları sürüyor

vıcık

New member
Fas’taki yıkıcı depremin ardından kurtarma çalışmaları yavaş ilerliyor: Fas’taki yıkıcı depremde ölenlerin sayısı 2.100’ün üzerine çıktı. Rabat İçişleri Bakanlığı’nın Pazar akşamı açıkladığı gibi şu ana kadar 2.122 ölüm sayıldı. Çoğunun hayatı tehlikede olan en az 2.421 kişi yaralandı. Edinilen bilgiye göre, ölümlerin yarıdan fazlası Marakeş’in güneyindeki El Haouz vilayetinde gerçekleşti. Yüzlercesi hâlâ kayıp.

Kurtarma ve kurtarma ekipleri artık büyük zorluklarla karşı karşıyadır. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) yaptığı açıklamada, “En kötü etkilenen bölgelerden bazıları oldukça uzak ve dağlıktır ve bu nedenle ulaşılması zordur” dedi. Arama kurtarma ekipleri için bu, zamana karşı bir yarış: Uzmanlar, bir kişinin en uzun süre susuz kalabileceği 72 saatlik bir süre öngörüyor.

İnsanlar Marakeş ve diğer yerlerde artçı sarsıntıların artmasından korkarak sokaklarda kalırken, askerler ve dış yardım ekipleri kamyon ve helikopterlerle uzak dağ köylerine doğru ilerlemeye başladı. Çevrimiçi Morocco World News gazetesinin haberine göre, buldozerler ve lojistik ekipmanlarla dolu askeri araçlar, ambulansların geçebilmesi için yolları engebeli arazideki heyelanlardan temizlemeye çalıştı.


Marakeş’in dışındaki Moulay Brahim köyünde hasar görmüş bir otel.Mosa’ab Elshamy/AP


Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın


Fas devlet televizyonu TV 2M Pazar günü yaptığı açıklamada, Chichaoua eyaletindeki küçük bir dağ köyünün neredeyse tamamen yok edildiğini bildirdi. 65 ceset çıkarıldı ve toplu mezar kuruldu. Hespress haber sitesinin haberine göre, acil servislerin ceset bulmasına yardımcı olmak için dronlar kullanıldı. Yalnızca Chichaoua’da 191 ölüm kaydedildi.

Fas’ta şiddetli deprem Şu ana kadar 2 binden fazla kişi hayatını kaybetti


Yardımcı işçiler de Almanya ve diğer ülkelerde eyleme hazır. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre depremden Marakeş ve çevresinde 300.000’den fazla kişi etkilendi. İkinci geceyi belirsizlik ve üzüntü içinde geçirdiler.

Cuma akşamı geç saatlerde meydana gelen deprem, Fas’ta son yıllarda yaşanan en kötü deprem oldu. Kral Muhammed VI üç günlük ulusal yas ilan edildi. AB devlet ve hükümet başkanları da yardım teklifinde bulundu ve krala yazdıkları bir mektupta başsağlığı diledi. Açıklamada, “Fas’ın yakın dostları ve ortakları olarak size yararlı olacağını düşündüğünüz her konuda yardım etmeye hazırız” denildi. Federal hükümet, afet bölgelerinde ölenler arasında Almanların da olup olmadığını kontrol ediyor. Dün öğleden sonra Berlin’deki Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu anda bu konuda herhangi bir bilgi bulunmadığı belirtildi.

Fas’taki depremin ardından: Daha fazla mağdurdan korkuluyor


Bu arada, acil servislerin uzak bölgelere ulaşmasıyla mağdur sayısının artmaya devam edeceğine dair korkular da vardı. Bu nedenle felaketin tam boyutu başlangıçta belirsizdi. “Eşim, çocuklarım ve ben evden çıkmaya çalıştık ama küçük kızım ve 102 yaşındaki babam kaldı. Onları çıkarmak için geri dönmeye çalıştım ama babam ve kızım orada öldüler” dedi.

Moulay köyünde yaşayanlar evlerinden kaçıyor.


Moulay köyünde yaşayanlar evlerinden kaçıyor.Mosa’ab Elshamy/AP


Depremin merkezi Atlas Dağları’ndaki Marakeş’in yaklaşık 70 kilometre güneybatısındaydı. Dik ve dolambaçlı serpantinler boyunca kasabalar var. Kuzey Afrika’da depremler nispeten nadiren meydana geldiğinden uzmanlar, binaların bu kadar güçlü sarsıntılara dayanacak kadar sağlam inşa edilmediğine inanıyor. Cuma akşamı geç saatlerde yaşanan 6,8 büyüklüğündeki sarsıntı paniğe yol açtı.

Atlas Dağları’ndan Marakeş’in eski kentine kadar birçok bölgede bazı binalar yıkıldı ve ünlü kültürel anıtlar zarar gördü. Ulusal Jeofizik Enstitüsü bölüm başkanı Nasser Jabour, Fas haber ajansı MAP’e yaptığı açıklamada, depremin 400 kilometrelik bir alanda hissedildiğini söyledi. Birkaç saniye sürdü. ABD Deprem Gözlemevi USGS’ye göre deprem 18,5 kilometre derinlikte meydana geldi. Uzmanlara göre bu kadar sığ derinliklerdeki depremler özellikle tehlikeli.

Marakeş’te Pazartesi gecesi felaketin çok az bir kısmı hissedildi. Kentte yaşanan deprem sonrası büyük hasar olmasına rağmen yabancı turistlerin de uğrak yeri olan kentte kafe ve restoranlar dolup taşıyor. Arabayla yaklaşık bir buçuk saat uzaklıktaki ve birçok restoranın ekranlarında yayınlanan köylerden gelen haberler burada çok uzakta görünüyor.